Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.02.24
1635 1

Обмеження прав і свобод біженців за неявку до військкомату

Тільки-но всі видихнули після відхилення "різдвяного дива" від Безуглої, як на розгляді у ВРУ з'явилось нове не менш примітне диво - законопроєкт 10449, яким знову хочуть внести зміни до закону про мобілізацію, правила звільнення, запровадити обмеження прав та свобод за неявку до військкомату та ще й обмеження для тих, хто виїхав за кордон.

            От як добре, що я вчасно виїхав. Тепер жодне ТЦК мене не спіймає. І буду спокійно сидіти за кордоном до закінчення війни. Можливо, так скажуть багато хто з Вас. Але далеко не все так просто.

У цій статті хочу окремо зупинитися на темі, що буде тим українцям, які зараз за кордоном, якщо вони в ТЦК не з'являться.

 

Обмеження прав ухильників за кордоном

Заздалегідь перепрошую за такі голослівні фрази, але, на жаль, з погляду нинішніх ТЦК і СП, якщо ти за кордоном - значить, ухильник. Не з'явився в ТЦК, навіть якщо захворів - ухильник. Кажеш, що в тебе відстрочка - ухильник. Звичайно ж незаконна точка зору. Але це реалії, з якими потрібно бути готовим зіткнутися і яким потрібно знати, як протистояти. Про свої права та обов'язки забезпечувати безпеку і можливість проживання на території України громадян представники влади частенько забувають, а от про обов'язки громадян ні.

Усі ми знаємо, що купа військовозобов'язаних чоловіків законно чи незаконно виїхали за кордон і там і залишилися. І через ризик мобілізації зараз до закінчення війни повертатися не планують.

І в законопроєкті 10449 пропонують такий спосіб, як із цим боротися.

Хочуть запровадити положення, що вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов'язаними або резервістами, здійснюється за умови наявності у зазначених осіб військово-облікових документів.

Це означає, що продовжити закордонний паспорт, отримати закордонний паспорт або вчинити якісь дії через консульства та посольства України за кордоном військовозобов'язаний віком від 18 до 60 років тепер зможе лише, якщо пред'явить військовий квиток.

А не пред'явить - усе, вибачте, Вас обслужити не можемо.

Звісно ж це порушує основні права та інтереси громадян, звісно ж навряд чи це посприяє припливу чоловіків в Україну. Але на жаль, це ті зміни, які планують запровадити.

І ще навіть для тих, хто зараз в Україні, але планує виїзд, отримати закордонний паспорт без військового квитка буде неможливо. Тобто хочеш виїхати - йди у військкомат. Така ось логічка.

 

Які послуги через консульство можна буде отримати і без військового квитка

Усе ж таки, навіть якщо ухвалять зміни й обмежать права українців за кордоном, як пропонується за законопроєктом 10449, все одно певні послуги й без військового квитка військовозобов'язаним від 18 до 60 років через консульства та посольства України отримати буде можна.

І перелік цих послуг такий:

- оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;

- вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий із батьків яких є іноземцем або особою без громадянства. Тобто якщо обоє батьків - громадяни України, то все, вже вчинення консульських дій щодо дітей буде неможливим без ТЦК і СП;

- вчинення нотаріальних дій з питань оформлення спадщини. Хоча б це залишилося можливим. Тобто прийняти спадщину з-за кордону поки що можна буде без участі в цьому процесі військкомату;

- вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані або позбавлені волі за кордоном.

 

Що ще загрожує військовозобов'язаному за кордоном, якщо він не з'явиться в ТЦК і СП

Додатково, крім обмежень у консульських послугах, військовозобов'язаному загрожують ті ж самі обмеження, що стосуються і звичайних громадян за неявку до військкомату:

- арешт усіх банківських карт і розрахункових рахунків;

- заборона права водіння і обмеження водійських прав за неявку до військкомату;

- обмеження права виїзду за кордон.

Тобто для тих, у кого віддалений бізнес, хто сидить за кордоном і працює з Україною, це зробити без ТЦК і СП буде неможливо.

 

Як обійти обмеження прав військовозобов'язаних за кордоном

Що стосується арешту рахунків, заборони права керування автомобілем і виїзду за кордон, ці обмеження, якщо їх введуть, без явки до військкомату обійти буде неможливо.

А от щодо обмеження консульських послуг - можна звертатися до приватних нотаріусів за кордоном, робити нотаріальні переклади документів та апостилі через них. 

Але це теж не завжди можливо і не завжди варіант.

Знаю, я мало кого порадувала. Але потрібно розуміти реалії життя і відстежувати, ухвалять законопроєкт 10449 чи ні.

У цій статті я розповіла, що буде тим українцям, які зараз за кордоном, якщо вони в ТЦК не з'являться і якщо ухвалять законопроєкт 10449. Решту питань буду висвітлювати в наступних відео.

Раджу всім ознайомитися.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/a6XzphXvmzA

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • nachfin
25.02.24 11:20

Ну как изжога от майданных пирожков? 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям