Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.02.24
4214 2

Зміни в правилах звільнення з військової служби. Законопроєкт 10449

У цій статті ми з Вами обговоримо законопроєкт 10449, яким планують внести дуже суттєві зміни до правил звільнення з військової служби, після яких взагалі мало хто зможе звільнитися за сімейними обставинами. Але при цьому хочуть запровадити і граничні строки військової служби теж.

 

Граничний строк військової служби, після якого можна звільнитися

У законопроєкті 10449 хочуть запровадити граничний строк військової служби - 36 календарних місяців, після якого можна звільнитися за власним бажанням. Це буде гарною новиною для тих, хто вже давно з початку війни служить. Але навряд чи порадує знову мобілізованих.

Також хочуть надати права на звільнення тим, хто звільнився з полону.

Але це і всі хороші новини. А тепер обговоримо у кого права на звільнення більше не буде, якщо ухвалять законопроєкт 10449

 

Звільнення з військової служби за сімейними обставинами. Зміни

У законопроєкті 10449 хочуть прирівняти контрактників і мобілізованих за підставами для звільнення за сімейними обставинами.

І тепер планують запровадити такі підстави для звільнення:

Право на звільнення буде у військовослужбовців-жінок у зв'язку з вагітністю або для військовослужбовця по догляду за дитиною до 3 або до 6 років.

Зберігається право на звільнення для одного з батьків, у якого є дитина до 18 років, якщо другий з батьків мобілізований.

Право на звільнення зберігається для багатодітних батьків, у яких 3 і більше дітей до 18 років, за умови, що немає заборгованості з аліментів.

З правом на звільнення батькам одинакам стає складніше. Воно зберігається тільки в тих, у кого мати дитини померла, є рішення суду про визнання її безвісти зниклою чи померлою або в кого вона позбавлена батьківських прав. 

Звільнитися з військової служби батькам дитини, у яких у судовому порядку встановлено факт самостійного виховання дитини без участі матері, стане неможливим, якщо ухвалять зміни. І все також залишається неможливим звільнення прости при розлученні з дружиною або визначенні місця проживання дитини з батьком.

Якщо ухвалять законопроєкт 10449, то отримають право на звільнення усиновлювачі, опікуни та піклувальники неповнолітніх дітей віком до 18 років, які є дітьми-сиротами або батьки яких позбавлені батьківських прав. 

І це плюс, бо раніше в усиновителів, опікунів і піклувальників право на відстрочку від мобілізації було, а право на звільнення не було. Тепер може з'явитися.

Утримання неповнолітньої дитини з інвалідністю до 18 років все також залишається підставою для звільнення. Так само як залишається підставою і виховання дитини, хворої на особливо тяжкі захворювання.

Все також наявність повнолітньої дитини інваліда 1 та 2 групи є підставою для звільнення за умови перебування її на утриманні, що довести не просто.

Взагалі скасовується підстава для звільнення через здійснення догляду за батьками, чоловіком, дружиною або батьками дружини, які потребують постійного догляду. Тобто у кого є літні батьки або батьки дружини, або чоловік з проблемами зі здоров'ям, які інвалідність не оформлювали, і кому можна було отримати довідку МСЕК або ЛКК про те, що вони потребують догляду і оформити за ними догляд, і хто можуть звільнитися за цією підставою, тепер це право втратять.

Також взагалі втрачається право на звільнення просто через наявність батьків або батьків дружини, 1 або 2 групи, або дружини, інваліда 1, 2 або 3 групи, без оформленого догляду за ними. Тепер це взагалі не підстава для звільнення буде.

За дружину інваліда 3 групи взагалі як за підставу для звільнення можна забути. Також як можна забути як за підставу для звільнення наявність батьків дружини інвалідів.

Стороннім особам, не родичам, по догляду за інвалідами 1 або 2 групи, або за тими, хто потребує стороннього догляду, також звільнитися буде неможливо.

І навіть родичам, у кого, приміром, бабуся чи дід не оформляли інвалідність, але потребують догляду, по догляду за ними звільнитися буде неможливо.

Можливо буде звільнитися по догляду за інвалідом 1 групи тільки родичам 1 ступеня спорідненості (не більше 1 людини на 1 інваліда) і тільки при оформленому догляді за інвалідом. 

Можливо буде звільнитися по догляду за інвалідом 1 групи і родичам 2 ступеня споріднення (онуки, баба, дід, брат, сестра) (не більше ніж 1 особа на 1 інваліда), за умови оформленого догляду за інвалідом, але тільки за умови, що у такого інваліда відсутні родичі 1 ступеня споріднення або вони не в змозі здійснювати догляд за ними фізично. При чому неможливість здійснювати догляд фізично встановлюється спеціальним порядком, затвердженим КМУ, про який поки що ніхто нічого не знає.

Можливо буде звільнитися по догляду за інвалідом 2 групи тільки родичам 1 ступеня спорідненості (не більш як 1 особа на 1 інваліда), тільки при оформленому догляді за інвалідом і тільки за умови, що в інваліда відсутні інші родичі або вони не можуть здійснювати догляд фізично. І теж саме, неможливість здійснювати догляд фізично встановлюється спеціальним порядком, затвердженим КМУ, якого поки що немає.

Опікуни недієздатних осіб зберігають своє право на звільнення.

Також зберігають своє право на звільнення ті, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, рідний (повнорідний) брат чи сестра) під час виконання військових обов'язків під час АТО або під час дії воєнного стану в Україні загинули чи пропали безвісти.

Але за цією ж самою підставою втрачають право на звільнення ті, у кого загинули або пропали безвісти баба, дід або неповнорідний брат чи сестра, з якими спільний тільки 1 батько.

У цій статті я розповіла, як зміняться правила звільнення з військової служби, якщо ухвалять законопроєкт 10449. Решту питань буду висвітлювати в наступних статтях.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 007
03.04.24 14:37

Дякую!

Ответить
  • колега
16.04.24 10:17

Ви забули про пункт в якому набувають право на звільнення з військової служби ВСІ особи з інвалідністтю (1,2,3 груп)....такого раніше не було. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям