Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.04.24
954 0

Демобілізація та звільнення з військової служби, Законопроєкт 10449

Законопроєкт 10449 ухвалено, він набуде чинності 18 травня. У цій статті обговоримо, які зміни в ньому заплановані в плані граничних термінів військової служби і в плані звільнення з ЗСУ. Скажу, що виглядає дещо краще, ніж первинна версія, де все хотіли скасувати. Але все ж таки не ідеально.

 

Граничний строк військової служби

Основним аргументом просування законопроєкту 10449 була демобілізація тих, хто служить з початку війни. І якесь врегулювання цього питання. Але як завжди наших громадян обдурили. І фактично це все одно залишається до кінця не врегульовано.

Встановлено граничний термін військової служби для тих, кому від 18 до 25 років, і хто уклав контракт, - 1 рік. Але нагадаю, що такі особи, якщо вони раніше не служили, взагалі без їхньої добровільної згоди не підлягають мобілізації.

Також термін 1 рік встановлюється і для медиків та психологів контрактників.

А от що стосується решти - нічого не зрозуміло.

Для контрактників рядового складу встановлено строк військової служби за контрактом 3 роки. Для інших посад - інші терміни. Але тут же зазначено, що під час воєнного стану строки можуть бути як ці так і до оголошення рішення про демобілізацію, тобто виходить незрозуміло до якого періоду.

І потім написано, що цей строк для рядового складу може бути продовжено ще на 3 роки.

Для мобілізованих, не контрактників, для офіцерів установлено граничний строк військової служби 18 місяців. А для решти написано, що ці строки встановлюються окремим рішенням Президента, у т.ч. можуть бути і до кінця особливого періоду або оголошення демобілізації. Тож строків для мобілізованих немає. Ось так обдурили людей.

Зміни в правилах звільнення з військової служби

Тут окремо хочу розібрати саме підстави для звільнення за сімейними обставинами, тому що вони і зазнали істотних змін.

І їх хочуть зрівняти і для контрактників, і для мобілізованих. Зараз для різних категорій різні підстави. Але хочуть зробити однакові.

Для військовослужбовців-жінок зберігається право на звільнення, якщо вони вагітні, або якщо перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, а в окремих випадках до 6 років. Або якщо обоє батьків військовослужбовці і є дитина до 18 років. Але це тільки для жінок.

Зберігається право на звільнення багатодітним, у кого 3 і більше дітей віком до 18 років, за умови, що відсутня заборгованість з аліментів за період понад 3 місяці.

Зберігається право на звільнення для батьків одинаків, але в дещо зміненому вигляді.

Воно зберігається у тих військовослужбовців, де матір померла, позбавлена батьківських прав, зникла безвісти або визнана померлою.

Також додалося право на звільнення, якщо другий з батьків відбуває покарання в місцях позбавлення волі.

І що стосується матерів одиначок - тим, у кого у свідоцтві про народження дитини запис про батька зроблено за ст. 135 СК України зі слів матері.

А ось що стосується тих, у кого мати жива, не позбавлена батьківських прав, але через війну не може брати участь у вихованні дитини, то тут цікаво. Спочатку це положення хотіли взагалі прибрати. Але його залишили, у дещо видозміненому вигляді.

Усе також через суд можна встановлювати факт того, що дитина перебуває на вихованні та утриманні батька без участі матері, але це має бути встановлено тільки рішенням суду. Рішення органів опіки, органів місцевої влади не підходять. І має бути встановлений факт перебування дитини і на вихованні, і на утриманні. Раніше вимог до утримання не було.

Отримали право на звільнення усиновителі, опікуни, піклувальники, патронатні вихователі, батьки-вихователі, прийомні батьки, на вихованні в яких перебувають неповнолітні діти віком до 18 років, позбавлені батьківських прав або діти-сироти.

Раніше такі особи мали право на відстрочку від мобілізації, але права на звільнення в них не було. Зараз хочуть його додати, що цілком логічно.

А ось що стосується права на звільнення тих військовослужбовців, у яких є дитина з інвалідністю до 18 років, тут підставу для звільнення ускладнили. Вона залишилася. Але якщо зараз воно не залежить від наявності або відсутності у дитини інших родичів, то зараз хочуть додати положення, що це право виникає тільки якщо у дитини відсутні інші особи, зобов'язані її виховувати. Тобто якщо є мати - чоловік уже звільнитися не зможе.

Також залишається підставою для звільнення наявність повнолітньої дитини інваліда, але тут також потрібно доводити, що вона перебуває на утриманні військовозобов'язаного.

Наявність дитини, хворої на особливо тяжкі захворювання згідно зі спеціальним переліком також є підставою для звільнення. Але якщо є інші родичі, які зобов'язані її утримувати, в т.ч. і мати - право на звільнення втрачається.

Підставою для звільнення залишається необхідність здійснювати постійний догляд за дружиною, інвалідом 1 або 2 групи. І вона, як і зараз, не залежить від наявності чи відсутності інших родичів.

Хоча мені особисто не подобається формулювання "необхідність здійснювати постійний догляд", тому що не виключено, що вимагатимуть довідку МСЕК або ЛКК з висновком, що вона потребує догляду і документ про догляд за нею. Хоча не факт. Найімовірніше, я просто чіпляюся до слів. Але потрібно це мати на увазі і подивитися, як буде на практиці.

Підстава для звільнення така, як необхідність здійснювати постійний догляд за дружиною інвалідом 3 групи, залишилася, але тільки якщо у дружини інвалідність встановлено через онкологічне захворювання, відсутність кінцівки, кисті руки, стопи ноги, одного з парних органів, або у зв'язку з наявністю у неї онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу чи інших паралітичних синдромів.

Якщо інше захворювання стало причиною 3 групи інвалідності дружини - підстави для звільнення немає.

І звільнення не залежить від наявності чи відсутності у дружини інших родичів.

Така підстава для звільнення як необхідність здійснювати постійний догляд за батьком своїм або батьком дружини, інвалідами 1 або 2 групи, залишилася. Але тепер просто самої по собі їхньої інвалідності буде недостатньо.

Тепер, щоб отримати право на звільнення за цими обставинами, у таких осіб повинні бути відсутні родичі і першого, і навіть другого ступенів спорідненості (батьки, повнолітні діти, чоловік або дружина, брати, сестри, баба, дід, онуки), або ж ці родичі повинні мати довідку ЛКК або МСЕК з висновком про те, що вони потребують постійного догляду. І навіть не просто інвалідність, а саме довідку МСЕК.

За цією підставою звільнялася купа військовослужбовців. А тепер після цих правок вона буде мало кому доступна.

Аналогічні правки і щодо звільнення у зв'язку з необхідністю здійснювати догляд за родичем 2 ступеня споріднення (баба, дід, онуки, брат, сестра), інвалідами 1 або 2 групи. У них також повинні бути відсутніми інші родичі першого або другого ступеня споріднення або ж ці родичі повинні мати довідку МСЕК чи ЛКК про те, що вони потребують постійного догляду.

Підстава для звільнення як догляд за інвалідом 1 або 2 групи не родичем, або родичем більш далекого ступеня споріднення, виключена.

Так само як виключена і підстава для звільнення по догляду за тими, хто за довідкою МСЕК або ЛКК потребує постійного догляду.

І така підстава виключена як для тих, хто здійснював догляд за батьком, дружиною, чоловіком, або батьком дружини, які потребують догляду, так і для тих, хто такий догляд здійснював за бабусею, дідусем або за тим, хто не є її родичем, або за більш далеким родичем.

Все, ці підстави для звільнення більше не є підставами згідно з цими правками.

Підставою для звільнення все також залишається опіка над недієздатною особою. Але як ми всі знаємо, це складний судовий процес на 1,5-2 роки. Потрібно отримувати рішення суду, яке набрало законної сили, про визнання особи недієздатною. І це можливо тільки за наявності психічних вад у такої особи. І потрібно через суд або органи опіки оформляти опіку над нею.

Залишилася, але трохи скоротилася, підстава для звільнення для тих, у кого родич (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідний (повнорідний) брат чи сестра) були військовослужбовцями під час АТО або від початку дії воєнного стану в Україні та загинули або пропали безвісти у зв'язку з несенням військової служби.

Із цього переліку родичів прибрали неповнорідних брата і сестру (тих, з ким спільний тільки 1 батько), і прибрали бабу і діда. Відповідно, перелік осіб, які отримають право на звільнення за цією підставою, скорочується.

Але додається підстава для звільнення для тих, у кого родичу (чоловіку, дружині, сину, доньці, батьку, матері, рідному (повнорідному) брату чи сестрі) посмертно присвоєно звання Герой України.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/iirg7S2nmnQ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям