Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.04.24
902 2

Повторне проходження МСЕК і мобілізація інвалідів

Законопроєкт 10449 ухвалено. І в ньому є положення також про те, будуть чи не будуть інваліди змушені повторно проходити МСЕК. Якраз про це поговоримо в цій статті.

Відстрочка від мобілізації інвалідам, якщо не проходити МСЕК повторно

Відстрочка від мобілізації поки що зберігається у всіх інвалідів, і 1, і 2, і 3 групи. Незалежно від результатів ЛКК у військкоматі.

І навіть якщо ухвалять норми про те, що всі інваліди мають повторно перепройти МСЕК, це не означає, що їхня інвалідність скасовується автоматично або що відстрочка втрачається.

Вона не втрачається і не скасовується. Вона діє.

Але буде рішення з якимось конкретним терміном, якого поки що немає і який не затвердили, протягом якого певні категорії інвалідів, не всі, повинні будуть повторно пройти МСЕК і підтвердити свою інвалідність.

Поки цей термін не мине - інвалідність діятиме.

Але якщо інвалід, який підлягатиме перекомісії, не пройде повторно МСЕК або не зможе підтвердити свою інвалідність у ці строки, то інвалідність анулюється, і відтермінування втрачається.

Кому точно не потрібно повторно проходити МСЕК і підтверджувати свою інвалідність

Повторної перекомісії, її термінів у законопроєкті 10449 не встановлено поки що. Але деякі категорії інвалідів підлягатимуть перевірці. І якщо за результатами перевірки підстав їхньої інвалідності виникнуть питання, то тут уже є ризик і перекомісій.

Згідно з поправками до законопроєкту 10449 під загрозою тільки ті інваліди, кому вперше було встановлено інвалідність, починаючи з 24.02.2024р.

Тобто якщо Ви вперше отримали інвалідність до 24.02.2024 р., незалежно від дати, коли потім Ви проходили перекомісію, до початку війни або після неї, тоді повторно проходити МСЕК Вас не можуть змусити.

Також перевірці не підлягатимуть ті, хто отримав інвалідність через те, що був військовослужбовцем і виконував бойове завдання.

І наразі вказано також окремий перелік захворювань, за якими також не буде перевірки, навіть якщо інвалідність Вам уперше було встановлено вже після 24.02.2024р.

Або кому вона встановлена через відсутність кінцівки, кисті руки, стопи ноги, одного з парних органів, або внаслідок онкологічного захворювання, інтелектуальних або психічних розладів, церебрального паралічу або паралітичних синдромів, у кого вона пов'язана з інвалідністю з дитинства.

Всі інші згідно правок до законопроєкту 10449 підлягатимуть перевірці, а далі, можливо, перекомісії, але в які строки і в якому порядку, поки незрозуміло.

І звісно ж на цьому шляху буде багато корупції, впевнена.

Звичайно ж багато інвалідів раптом стануть здоровими.

Тому якщо Ви в зоні ризику, заздалегідь подбайте про медичні виписки, знімки та інші документи, якими Ви зможете підтвердити Ваші захворювання.

Чи притягнуть мене до кримінальної відповідальності, якщо інвалідність не підтвердиться

Також часте запитання багатьох.

І відповідь наступна.

Прямої залежності притягнення чи не притягнення Вас до кримінальної відповідальності залежно від підтвердження чи не підтвердження Вашої інвалідності немає.

Якщо вона не підтвердиться - це означає, що зараз Ваш стан здоров'я не дає підстав вважати, що Ви інвалід. Принаймні з точки зору членів МСЕК.

Але це не означає, що він таким був і раніше. Можливо, Ви просто одужали.

Так і потрібно говорити.

            І якщо Ви самі не говоритимете, що інвалідність і діагнози підроблені, то довести це на практиці вкрай складно. Я в жодному разі не закликаю Вас давати неправдиву інформацію про свій стан здоров'я. Але Ви маєте знати свої права. Щоб спроби звинуватити Вас у тому, чого Ви не робили, не мали успіху.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/NP0fvTuE4-M 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Oleary
25.04.24 02:38

виправте - "після 24.02.2022"
"щодо перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом"

Ответить
  • Вадим
30.04.24 07:07

там не сказано в законе, что будет вызов на повторную МСЕК. Читайте внимательно: 
"вжити заходів спільно з правоохоронними органами на виконаннярішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року,введеного в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національноїбезпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарськуекспертизу в Збройних Силах України" від 12 вересня 2023 року № 576/2023,щодо перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісійщодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі вікомвід 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цимЗаконом вперше встановлено інвалідність II та III груп".
Про необходимость явиться на повторный МСЕК не идет речи.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям