Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.05.24
2085 0

Виїзд студентів з України з 2 квітня 2024 року

Зовсім нещодавно було ухвалено постанову КМУ № 366 від 02.04.2024, якою було внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянам України, і деяким категоріям громадян було дозволено виїзд з України. 

І звісно ж у всіх виникло запитання, чи можуть зараз студенти виїжджати з України і як це зробити. Якраз це й обговоримо в цій статті.

 

Чи можуть студенти виїхати з України

 

Донедавна, як ми всі пам'ятаємо, виїзд студентів з України був неможливий. 

У всіх студентів денної форми навчання, наразі незалежно від кількості освіт і віку, зараз станом на 9 квітня 2024 року є право на відстрочку від мобілізації. Але права виїзду з України донедавна не було.

При цьому 2 квітня воно з'явилося. Але далеко не у всіх.

І на тлі всіх негативних законопроєктів, якими тільки посилюються правила відтермінування від мобілізації, це має вигляд гарної картинки.

При цьому далеко не кожен студент зможе виїхати після останніх змін. І зробити це зможуть тільки одиниці.

Далі розповім, яким параметрам потрібно відповідати, щоб студенту виїхати за кордон зараз.

 

Виїзд студентів за кордон зараз

 

Наразі після останніх змін він доступний лише деяким студентам.

Такий студент повинен:

- навчатися за денною формою навчання і тільки на бакалавра та магістра (відповідно, аспіранти виїхати не зможуть);

- навчатися цей студент має виключно у виші державної та комунальної форми власності. Приватні акредитовані виші не підходять;

- такий студент може здобувати освіту тільки за медичним, фармацевтичним або ветеринарним профілем. І все. Усі інші студенти, якщо вони здобувають освіту за іншим профілем, наприклад, ІТ-сфера, юриспруденція, машинобудування або щось інше, виїхати не можуть. Як Ви розумієте, не так вже й багато в нас студентів медиків, фармацевтів або тих, хто здобуває освіту за профілем ветеринарія. Це дуже обмежене коло;

- такий студент має бути учасником програми академічної мобільності. У нього для перетину кордону має бути довідка з його закладу освіти про направлення його для навчання до іноземного вишу для участі в програмі академічної мобільності, там мають бути дані про терміни навчального семестру за кордоном, інформація про відсутність за останні 2 семестри негативних оцінок, перескладань і треба складати іспит для підтвердження рівня володіння іноземною мовою тієї країни, куди він вирушає на навчання;

- у нього також має бути копія договору академічної мобільності, засвідчена його вишем належним чином;

- має бути електронний квиток, який також має бути в додатку "Дія";

- також у нього з собою має бути військово-обліковий документ із позначками з військкомату. Відповідно, навіть за дотримання всіх цих вимог без візиту до військкомату такий студент виїхати не зможе.

Так, усі ми знаємо, що для студента денної форми навчання поки що візит до військкомату не страшний, і в нього є 100% відстрочка від призову, але все може змінитися. І ось-ось набувають чинності вимоги, що відтермінування зберігається тільки якщо наступний рівень освіти на рівень вищий за попередній.

Ось власне всі основні параметри, яким має відповідати студент для виїзду з України. 

Так, і виїхати такому студенту можна тільки на термін не більше 1 навчального семестру.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям