Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.09.17
15352 9 Печатать

Инспектор труда может без предупреждения выявлять неоформленных работников

16 мая 2017 года вступил в силу Порядок осуществления государственного контроля за соблюдением законодательства о труде (далее — Порядок контроля).

Порядок контроля разработан как эффективный механизм борьбы с нелегальной занятостью. Согласно п. 8 Порядка контроля, о проведении инспекционного посещения инспектор труда сообщает объекту посещения или уполномоченному им должностному лицу.

О проведении инспекционного посещения по вопросам выявления неоформленных трудовых отношений инспектор труда сообщает объекту посещения или уполномоченному им должностному лицу, только если он не будет считать, что такое уведомление может нанести ущерб инспекционному посещению.

При проведении инспекционного посещения уполномоченное лицо объекта посещения вправе требовать от инспектора труда внесения записи о проведении инспекционного посещения в соответствующий журнал проверок объекта посещения (при его наличии) перед предоставлением акта для подписи руководителем объекта посещения или его уполномоченным представителем.

Однако внесения записи о проведении инспекционного посещения в журнал проверок объекта посещения до проведения инспекционного посещения может привести к сокрытию таких нарушений законодательства о труде, как неоформленные трудовые отношения.

Письмо Гоструда от 18.08.2017 г. № 8573/4.1/4.1-ДП-17

ТЕКСТ ЛИСТА

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

ЛИСТ

від 18.08.2017 р. № 8573/4.1/4.1-ДП-17

Щодо процедури здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю

Департамент з питань праці Держпраці розглянув лист ТОВ "ВГ "АС" <...> щодо надання роз'яснень та повідомляє.

16.05.2017 р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 р. N 295 "Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", якою затверджені Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (далі - Порядок контролю) та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Пунктом 5 Порядку контролю визначений вичерпний перелік підстав для проведення інспекційних відвідувань.

Статтею 12 Конвенції Міжнародної організації праці N 81 1947 року про інспекцію праці у промисловості й торгівлі (далі - Конвенція), ратифікованою Законом України "Про ратифікацію Конвенції міжнародної організації праці N 81 1947 року про інспекцію праці у промисловості й торгівлі" від 08.09.2004 р. N 1985-IV, визначено, що інспектори праці, забезпечені відповідними документами, що засвідчують їхні повноваження, мають право безперешкодно, без попереднього повідомлення і в будь-яку годину доби проходити на будь-яке підприємство, яке підлягає інспекції; проходити у денний час до будь-яких приміщень, які вони мають достатні підстави вважати такими, що підлягають інспекції; здійснювати будь-який огляд, перевірку чи розслідування, які вони можуть вважати необхідними для того, щоб переконатися у тому, що правові норми суворо дотримуються.

Відповідно до статті 16 Конвенції інспекції на підприємствах проводяться так часто і так ретельно, як це необхідно для забезпечення ефективного застосування відповідних правових норм.

Статтею 9 Конституції України передбачено, що чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Статтею 19 Закону України "Про міжнародні договори України" передбачено, що чинні міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства.

Підпунктом 4 пункту 14 Порядку контролю визначено, що під час проведення інспекційного відвідування об'єкт відвідування має право вимагати від інспектора праці внесення запису про проведення інспекційного відвідування до відповідного журналу перевірок об'єкта відвідування (за його наявності) перед наданням акта для підпису керівником об'єкта відвідування або його уповноваженим представником.

Порядок контролю розроблений як ефективний механізм боротьби із нелегальною зайнятістю. Відповідно до пункту 8 Порядку контролю про проведення інспекційного відвідування інспектор праці повідомляє об'єкту відвідування або уповноваженій ним посадовій особі.

Про проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин інспектор праці повідомляє об'єкту відвідування або уповноваженій ним посадовій особі, якщо тільки він не вважатиме, що таке повідомлення може завдати шкоди інспекційному відвідуванню.

Внесення запису про проведення інспекційного відвідування до журналу перевірок об'єкта відвідування до проведення інспекційного відвідування може призвести до приховування таких порушень законодавства про працю, як неоформлені трудові відносини.

 

Заступник директора департаменту

О. Коновалова

 

По материалам Интерактивная бухгалтерия

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • бух
29.09.17 09:53

надо делать облавы не предприятиях. 100 инспекторов, нацгвардия и вертолеты (чтоб никто не скрылся). Обязательно собаки (вдруг кто спрячется). В пустые помещеня слезоточивый газ пускать. Общяя эвакуация и построение перед предприятием за 5 минут по просьбе инспектора. Паспорта и трудовые в зубах все должны держать.

Ответить
  • 1212
29.09.17 10:18

это называется "Выжать досуха",

Ответить
  • АЯ
29.09.17 10:55

Правильно все таки 20 миллионов что уехали из страны. Китайцы или мусульмане будут лучше работать. Бедная, бедная наша страна.

Ответить
  • шел мимо
29.09.17 10:58

АЯ, так это и делается для того ,чтобы народ наш бежал отсюда галопом. освобождают территорию для заселения титульной нации.

Ответить
  • бурундук
29.09.17 13:48

шел мимо, титульные первые с паспортом в зубах и ершиком в руках уже за границей...

Ответить
  • ***
29.09.17 11:45

шел мимо, а в тих хто залишиться тут працювати буде нервовий тік, бо хіба ж дадуть спокійно робить свою роботу. і так боїшся помилку допустить, напридумали непотрібних звітів, ще й приходить перевірять можуть без попередження(((

Ответить
  • ИМХО
29.09.17 17:26

А я думал, что за созданные рабочие места грамоты давать будут)))

Ответить
  • Ирина
29.09.17 19:02

А як будуть перевіряти нардепів за неоформлених охоронців, кухарок, нянь...Самі ще жодної людини не оформили, податки не сплатили???

Ответить
  • Ольга1989
02.10.17 10:47

Мені от що цікаво, а яким чином запис в контрольному журналі про проведення інспекції сприятиме приховуванню трудових відносин? Наскільки мені відомо, відмова інспектора, що проводить перевірку, відмітити її в журналі обліку перевірок є законною підставою для недопуску його до проведення перевірки. Чи лише ми маємо виконувати усі приписи, а їм закон неписаний?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям