Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.11.17
3491 2 Печатать

Бізнес закликає скасувати повторну оцінку запасів корисних копалин кожні 5 років

Федерація роботодавців України звернулась до Кабінету Міністрів та Мінприроди з пропозицією невідкладно скасувати необхідність проведення повторної державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин під час експлуатації ділянки надр кожні 5 років незалежно від зміни кількісних показників запасів. Виключне право на проведення таких робіт має Державна комісія України по запасах корисних копалин. Ця норма передбачена постановою КМУ № 865, що була прийнята ще у 1994 році.

Така вимога спричиняє додаткове відволікання ресурсів та часу підприємств, які здійснюють видобуток корисних копалин. Особливо такі процедури є вартісними та обтяжливими для підприємств з великими запасами корисних копалин і тих, що здійснюють видобуток підземним способом.

Процедура проведення переоцінки родовища займає від 6 місяців до 3 років, залежно від розміру його запасів і коштує 2,5-3 млн грн.

Інші підзаконні нормативно-правові акти у цій сфері визначають необхідність проводити ці процедури повторно, виключно у зв'язку зі зміною якісних або кількісних показників корисних копалин внаслідок видобувних або додаткових геологорозвідувальних робіт.

До того ж, чинність п. 25 постанови КМУ № 865 як джерела права викликає сумніви. Це положення мало втратити чинність з 1 січня 2011 року у зв'язку із прийняттям Податкового кодексу України. Правомірність такої позиції підтверджується і судовою практикою.

Бізнес сподівається, що Уряд нарешті дослухається до пропозицій та у найкоротші терміни скасує норму про повторну державну експертизу і оцінку запасів корисних копалин.

24 листопада 2017 року Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови, який передбачає скасування державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин, розроблений за участі фахівців Федерації на виконання рішень Комітету ФРУ з надрокористування.

Нагадаємо, у лютому 2015 року Федерація роботодавців України виборола скасування платного моніторингу та наукового супроводження у сфері надрокористування. 10 лютого 2015 року Уряд опублікував постанову № 42, яка скасовує ряд процедур, що створювали суттєвий адміністративний тиск та корупційне навантаження на підприємців у цій сфері. Ці процедури здійснювались на платній основі і коштували бізнесу від 60 тис. грн. до 2 млн грн. за одне родовище корисних копалин щорічно. Щорічний обсяг ринку таких послуг оцінювався експертами в 500 млн грн.

По материалам Федерація роботодавців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
28.11.17 06:53

Государство отдаёт ресурсы, принадлежащие народу, олигархам. Можно использовать добывающие предприятия только для добычи, а продавать самому народу, каждый сам может решать что ему делать со своими ресурсами, самому взять или продать. Всего лишь портал создать в инете. Для этого не только министерства-разные а вообще государство незачем, его необходимо исключить из действий с ресурсами. Хотя и сейчас государство от туда отстранено, всё в лапах олигархата. Оценка должна быть БЕСПЛАТНА и ПОСТОЯННА, а не раз в 5 или год.

Ответить
  • -----
28.11.17 11:32

Почему то, только некоторые арабские государства, добывающие полезные ископаемые, делят прибыль от добычи между своими гражданами. Гражданство такой страны не купишь... А у нас, государство продает ресурсы олигархам, а олигархи гражданам по ценам Амстердам плюс. При этом количество ресурса по цене Амстердам+ в тарифе меньше 5%, но в расчет тарифа идут все ресурсы по цене амстердам+ (и местные 95% и 5%импорта). И где при этом государство со своими комитетами и министерствами контроля? кто-то ж греет руки у такого источника...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям