Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.03.20
1783 1 Печатать

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у лютому 2020 року

У лютому 2020 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 2,4% (з 3,2% у січні). У місячному вимірі ціни знизилися на 0,3%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Споживча інфляція очікувано перебувала нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. Утім, вона й надалі сповільнювалася суттєвіше порівняно з траєкторією прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за січень 2020 року.

Стрімкіші темпи уповільнення інфляції зумовлені подальшим відображенням торішнього зміцнення гривні у вартості товарів, нижчими цінами на енергоносії, більшою пропозицією сирих продуктів харчування. Ці чинники переважили тиск на ціни в бік збільшення з боку стійкого зростання споживчого попиту, підсиленого тривалим підвищенням доходів населення.

  • Базова інфляція сповільнилася до 3,0% р/р (з 3,3% р/р у січні). Ефект минулорічного зміцнення гривні продовжував позначатися на вартості імпортованих товарів і товарів із високою часткою імпорту в собівартості. 

Падіння цін на непродовольчі товари поглибилося до 3,2% р/р. Зокрема, подешевшали порівняно з минулим роком одяг та взуття, електроніка та побутова техніка, автомобілі. Несуттєво подорожчали за рік домашній текстиль, побутова хімія, товари для особистого догляду, іграшки, фармацевтична продукція та медичні товари.

Зростання цін продукти харчування з високим ступенем обробки сповільнилося до 4,1% р/р. Зокрема, меншими темпами дорожчали товари,  значна частина яких в Україні представлена імпортом: макаронні вироби, риба та морепродукти, кава. Вартість окремих товарів – рису, спецій та оливкової олії – була навіть нижчою ніж торік. Унаслідок збільшення імпортної пропозиції також уповільнилося зростання цін на молочні продукти. Крім того, високий врожай зернових сприяв меншим темпам подорожчання хліба та борошняних виробів.

Темпи зростання вартості послуг знизилися (до 11,0% р/р). Курсовий чинник стримував подорожчання тих послуг, які мають високу частку імпорту в собівартості або тісно прив’язані до курсу. Йдеться, зокрема, про хімічне чищення, манікюр, перукарні, кабельне телебачення, туристичні послуги. Уповільненню зростання цін в ресторанах та кафе також сприяли менші темпи продуктової інфляції. Натомість, під впливом стійкого споживчого попиту швидшими темпами дорожчали послуги кінотеатрів, спортивних установ, страхування особистого транспорту, фінансові, ритуальні послуги.

  • Ціни на сирі продукти харчування знизилися (на 1,3% р/р). Завдяки кращому врожаю більшості овочів та порівняно теплій погоді взимку ціни на капусту, моркву, цибулю, буряк були вдвічі нижчими, ніж рік тому. Фактор теплої погоди та збільшення імпортної пропозиції сприяли здешевленню тепличних овочів та уповільненню зростання цін на картоплю. Падіння вартості кормів, посилення конкуренції на зовнішніх ринках та нарощування внутрішнього виробництва зумовили суттєве здешевлення яєць. Ці ж фактори і заборона ЄС на ввезення курятини через пташиний грип поглибили її здешевлення. Також завдяки високим урожаям зернових продовжували дешевшати борошно та крупи.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 6,7% р/р). Найбільший внесок у таке сповільнення мало зниження вартості природного газу для населення (на 31,3% р/р) через зниження світових цін. Також у річному вимірі знизилася вартість опалення та гарячої води, що пов’язано з особливостями відображення знижки на теплову енергію у зв’язку зі зміною ціни природного газу в різних регіонах. Помірно зростали ціни на алкогольні напої. Натомість прискорилося зростання вартості холодного водопостачання та водовідведення внаслідок зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці та витратні матеріали.
  • Ціни на паливо залишалися нижчими минулорічних (на 6,1% р/р). Цьому сприяло, зокрема, січневе зниження світових цін на нафту, яке відобразилося з лагом та зміцнення гривні у попередні місяці.

Січневий прогноз Нацбанку передбачав інфляцію 4,8% на кінець 2020 року. Однак він може бути переглянутий, насамперед з огляду на ефекти від поширення світом коронавірусу та посилення турбулентності на товарних та фінансових ринках. Плановий квартальний перегляд макроекономічного прогнозу буде оприлюднено наприкінці квітня 2020 року.

По материалам НБУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ігор
15.03.20 09:08

А місцева корумпована влада про це знає? Комунальні послуги дорожчають, проїзд в транспорті дорожчає, і це при том, що вони уникають податків: в транспорті - тіньова готівка; комунальні - мільйонні борги за податками. З року в рік комунальні підприємства є драйверами інфляції. Керівники цих підприємств - депутати місцевих рад то від порошенка, то баби Юлі. Така їх турбота про мешканців на дії.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям