Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.04.21
8942 0 Печатать

Додаток 4ДФ: заповнення на фізособу, яка в ІД-паспорті має відмітку про відмову від РНОКПП

Податківці роз’яснюють яким чином в додатку 4ДФ до Розрахунку заповнюється інформація стосовно ФО, яка отримала паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм та через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП), про що повідомила відповідний контролюючий орган.

Зокрема необхідно врахувати наступне: постановою КМУ від 25.03.2015 р. № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» (в редакції постанови КМУ від 04.12.2015 р. № 1042) (далі – Постанова № 302), затверджений технічний опис бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм.

Відповідно до п. 9 Технічного опису бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм (додаток 2 до Постанови) на зворотному боці паспорта міститься, зона візуальної перевірки (VI), де одним рядком надруковано напис «ПАСПОРТ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ Є ВЛАСНІСТЮ УКРАЇНИ» та назву підприємства, що виготовило паспорт, – «ПК «Україна».

Нижче, послідовно, згори донизу, надруковано назви полів, зокрема: «РНОКПП/RNTRC» – реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) зазначається десятьма цифрами (абзац перший п. 18 прим. 1 додатку 2 до Постанови).

У разі наявності повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття зазначеного номера та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу) у відповідному полі проставляється слово «відмова». У разі відсутності інформації відповідне поле не заповнюється (абз. 2 п. 181 додатку 2 до Постанови).

«Документ N/Document No» номер документа встановлюється Державною міграційною службою і містить дев’ять цифр. Номер документа виконується об’ємним лазерним гравіюванням (п. 20 додатку 2 до Постанови).

Наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773) затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).

У рядку 06 розд. І додатка 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» до Розрахунку передбачена, зокрема, графа 2 «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» (далі – графа 2).

Згідно з п. 4 розд. IV до Порядку у графі 2 відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), про яку надається інформація в додатку 4ДФ до Розрахунку.

Таким чином, якщо у відповідному полі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм проставлено слово «відмова», у зв’язку з тим, що фізична особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, то в додатку 4ДФ до Розрахунку, при наданні інформації стосовно такої фізичної особи, відображається номер паспорта, який містить дев’ять цифр.

По материалам ГУ ДПС у Чернівецькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям