Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.05.21
1354 3 Печатать

Про визначення ставок та обчислення податку на землю для фізичних осіб

Відповідно до ПКУ плата за землю віднесена до місцевих податків і є однією із складових податку на майно.

Тому встановлення ставок земельного податку належить до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад, які встановлюють розміри ставок цього податку виключно в межах ставок, визначених ПКУ та затверджують їх своїм рішенням щороку до 15 липня.

При цьому, ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 % від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування − не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь − не менше 0,3 % та не більше 1 % від їх нормативної грошової оцінки, а для лісових земель − не більше 0,1 % від їх нормативної грошової оцінки.

Ставки земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, та які розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі у відповідному регіоні, а для сільськогосподарських угідь − не менше 0,3 % та не більше 5 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі, а для лісових земель − не більше 0,1 % від нормативної грошової оцінки площі ріллі.

Контролюючі органи обчислюють суми земельного податку та надсилають або вручають особисто платнику за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року повідомлення-рішення. В свою чергу, фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення – рішення.

Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані контролюючими органами, йому необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності, користування пільгою для проведення звірки та уточнення даних.

По материалам ГУ ДПС у Харківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Анна
04.05.21 10:30

Налог по земле физлица платят за текущий год? Или как по недвижимости за прошлый год? Подскажите пожалуйста.

Ответить
  • Джокер
04.05.21 13:23

за текущий год. 1 июля вам пришлют по почте и 60 дней дается на оплату. 

Ответить
  • Анна
05.05.21 12:20

Джокер, благодарю.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям