Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.07.21
2457 0 Печатать

Платник ПДВ подав уточнюючий розрахунок та сплатив ПДВ після його подання, але у терміни сплати за основною декларацією. Чи є це порушенням?

Щодо застосування штрафів за несвоєчасну сплату ПДВ у випадку, коли платник самостійно виявив помилку у наданій звітній податковій декларації з ПДВ у зв’язку з чим  надав уточнюючий розрахунок на збільшення податку щодо сплати до бюджету до терміну сплати за основною декларацією. При цьому, суму збільшення за уточнюючим розрахунком платник сплатив до бюджету після подання уточнюючого розрахунку - у терміни сплати за основною декларацією.

Відповідно до пункту 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 цієї статті, зокрема, надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Виконанням податкового обов'язку є сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк (пункт 38.1 ПКУ). Сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо.

Таким чином, дата сплати за уточнюючим розрахунком визначена нормами ПКУ як «до подання такого уточнюючого розрахунку».

Відповідно до пунктів 112.1 та 112.2 ПКУ:

♦ особа може бути притягнута до фінансової відповідальності за вчинення податкового правопорушення за умови наявності в її діянні (дії або бездіяльності) вини, крім випадків, передбачених ПКУ,

♦ особа вважається винною у вчиненні правопорушення, якщо буде встановлено, що вона мала можливість для дотримання правил та норм, за порушення яких цим Кодексом передбачена відповідальність, проте не вжила достатніх заходів щодо їх дотримання.

За порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов'язання статтею 124 ПКУ передбачено штрафи в розмірі від 5 до 50 % від суми несвоєчасно сплаченого грошового зобов’язання.

Отже, незалежно від того, з яких причин платником податку не було своєчасно сплачено узгоджену суму грошового зобов'язання за уточнюючим розрахунком, такий платник після фактичної сплати повинен сплатити суму штрафу у розмірі, який залежить від наявності умислу в його діях та терміну прострочення.

Андрій Суббот, в.о. начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям