Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.08.21
3639 11 Печатать

Мінекономіки хоче виплачувати з бюджету компенсацію працівникам неплатоспроможних роботодавців

Міністерство економіки  розробило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця».

Законопроєктом передбачається запровадити посилення захисту прав працівників у разі порушення строків виплати заробітної плати, зокрема шляхом виплати працівнику компенсації у розмірі середньомісячної заробітної плати за три місяці, що передують місяцю в якому порушено справу про банкрутство роботодавця чи припиненню трудового договору у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи.

Проєктом передбачається виплата працівнику компенсації у разі неплатоспроможності роботодавця лише для нових боргів, заявлених в господарському процесі та після подання заяви доДержпраці.

Також проєктом передбачається, що максимальна сума компенсації не може перевищувати розміру трьох середніх заробітних плат працівника за 12 місяців, що передують місяцю в якому порушено справу про банкрутство чи припинено трудовий договір у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи. При цьому максимальний розмір компенсації також не може перевищувати дванадцяти мінімальних заробітних плат станом на 01 січня відповідного року.  Держпраці надаватиметься право висунення регресних вимог до боржників щодо відшкодування коштів, спрямованих на компенсацію заробітної плати, інших виплат у випадку неплатоспроможності боржника та задоволення їх в першочерговому порядку, що в майбутньому дозволить частково повернути затрачені кошти.

Прийняття законопроекту сприятиме забезпеченню конституційних гарантій права працівників на отримання належних їм коштів з оплати праці та відповідатиме частині ІІІ Конвенції Міжнародної організації праці № 173 «Про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця».

Реалізація законопроєкту потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України.

Нормами проєкту закону передбачається, зокрема, виділення на перших етапах формування системи забезпечення гарантій сум для формування відповідної гарантійної установи. Джерелом формування такого фонду пропонується визначити частину єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Цей розмір визначатиметься Урядом в рамках рішення щодо розподілу ЄСВ за напрямками.

Слід зауважити, що іншим додатковим джерелом надходжень для виконання зобов’язань по погашенню боргів пропонується визначити штрафні санкції по статті 265 Кодексу законів про працю.

По материалам Міністерство економіки України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Руда
31.08.21 00:40

Ахаха по 8 тисяч уже получили?

Ответить
  • Надежда
31.08.21 16:55

Так это у Нафтогаза что ни год то убытки. 

Ответить
  • Бух
31.08.21 07:00

Что-то не совсем понятно. Кто-то может не платить, скажем, установив оклады по максимуму, потом обанкротится, но человек все равно зп получит, но уже через других налогоплательщиков? Это что, очередной лохотрон для адекватных работодателей? 

Ответить
  • Наталія
31.08.21 09:34

Бух, очередной атракцион невиданной щедрости за наш счет.  По банкроству выплата зарплаты - это первая очередь. А тут они хотят перенести в третью в порядке регреса? То есть - банкрот в результате вообще платить не будет? 

Ответить
  • Светлана
31.08.21 08:47

Бух,это они своих работников хотят кинуть на зарплату и чтобы все мы скинулись на компенсацию кинутым. Очередная дыра для отсоса денег зажравшимися. Почему-то все чаще вспоминается как в голод ворам вспарывали брюхо и набивали зерном, чтобы окончательно наелись.

Ответить
  • Облікове Діло
31.08.21 10:33

Знову цей патерналістський соціалізм за наші податки.
Найманий працівник повинен сам відстоювати свої права та більше - повинен сам бути податковим агентом.

Ответить
  • Eduard
31.08.21 11:47

Облікове Діло, найманий працівник повинен сам відстоювати свої права пліч-о-пліч з іншими працівниками. А це вже соціалізм. І не патерналістський, а солідарний.

Ответить
  • Наталья
31.08.21 11:04

Стало быть готовят свои предприятия к банкротству. Это из той же серии,  когда Ахметову прощают  долги перед государством. 

Ответить
  • Маруся
31.08.21 11:44

Еще один законопроект для наглого, откровенного дерибана бюджета. Всё никак не нажрутся :(((

Ответить
  • Олена
31.08.21 12:59

Всегда приятно быть добрым за чужой счет. К выборам готовятся? Держпраци видите ли регрес выставит. Кому? Пустому месту-банкроту. Очередная схема вывода денег и лохотрона. 

Ответить
  • Тетяна
01.09.21 13:12

У кожного працедавця є кінцевий бенефіціарний власник. Так оці всі виплати повинні бути  за його рахунок потрібно виплатити з/плати

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям