Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.11.21
3869 0 Печатать

Хто може підписувати касові документи

Товариство планує уповноважити рішенням загальних зборів товариства заступника директора на підписання документів на видачу готівки з каси підприємства та доданих до видаткових касових ордерів документів.

У зв’язку із цим у ДПС запросили, чи не буде порушенням порядку ведення касових операцій, якщо підписувати документи на видачу готівки з каси підприємства та робити дозвільний напис на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках буде заступник директора підприємства, уповноважений рішенням загальних зборів?

Головне податкове відомство у листі від 05.10.2021 р. № 3703/ІПК/99-00-07-05-01-06 наголосило, що загальні збори товариства не наділені правом уповноважувати посадових осіб створеного ними підприємства на ведення касових операцій.

Лише керівник підприємства може визначити внутрішнім розпорядчим актом посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи, без можливості передовіряти виконання дорученої роботи іншим особам. Це регламентовано п. 451 розділу IV Положення № 148.

Також податківці нагадали, що документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки. Це передбачено п. 26 розділу ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі - Постанова № 148).

Підпис керівника установи/підприємства на видаткових касових ордерах не обов'язковий, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках є його дозвільний напис.

Підприємства, що займаються закупівлею товарів сільськогосподарської продукції, проведення розрахунків за які не врегульовано законодавством України, здійснюють видачу готівки здавальникам такої сільськогосподарської продукції за відомостями, у яких зазначаються прізвища здавальників, їх адреси, обсяги зданої продукції і сума виплаченої готівки, що підписуються здавальником.

Згідно з п. 30 розділу ІІІ Положення N 148 виплати, пов'язані з оплатою праці, проводяться касиром установи/підприємства за видатковими касовими ордерами, складеними на кожного одержувача чи за видатковими відомостями.

Дозвільний напис про видачу готівки за підписами керівника і головного бухгалтера або осіб, уповноважених керівником, робиться на титульній сторінці видаткової відомості із зазначенням строків видачі готівки і суми (гривень - словами, копійок - цифрами).

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям