Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.12.21
5214 1 Печатать

Нацбанк знов підкоригував порядок ведення касових операцій

Нацбанк унормував низку питань стосовно порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні відповідно до вимог законодавства.

Відтепер обмеження на готівкові розрахунки (у розмірі 50 тис. грн) не будуть поширюватися на використання готівкових коштів фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання Закону України "Про Державне бюро розслідувань".

Аналогічна норма вже діє під час використання готівкових коштів із фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України".

Крім того, Національний банк:

  • на виконання вимог Закону України № 1368-ІХ "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" передбачив можливість використання е- паспорта під час видачі готівки за видатковим касовим ордером окремим фізичним особам;
  • уточнив вимоги щодо забезпечення суб’єктами господарювання наявності у касах банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі, з урахуванням бонусних програм лояльності, та/або наявності пристроїв для приймання монет.

Суб’єкти господарювання зобов’язані в разі отримання від споживачів у сплату за продукцію (товари, роботи, послуги) зношених банкнот/монет не видавати такі банкноти/монети на здачу та надалі здати їх разом із готівковою виручкою (готівкою) до обслуговуючих банків.

Суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі (за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та
випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено НБУ).

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 03.12.2021 р. № 132 "Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні", яка набирає чинності з 10 грудня 2021 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Олена
10.12.21 11:24

Порядок ведення касових операцій давно втратив чинність. Наразі в нас Положення про ведення касових операцій

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям