Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.01.22
5994 14 Печатать

Коли кошти, внесені підприємцем на свій рахунок у банку, не включаються до складу доходу?

Чи включаються до доходу ФОП – платника ЄП (першої – третьої груп) власні кошти, внесені на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності?

Згідно зі ст. 42 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до п.п. 1 п. 292.1 ПКУ доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

До суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) (абзац перший п. 292.3 ПКУ).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (абзац перший п. 292.6 ПКУ).

Дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ (п. 292.13 ПКУ).

Згідно з п. 296.1 ПКУ фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

При цьому фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (абзац перший п. 44.1 ПКУ).

Абзацом 1 п. 5 розд. І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492 (у редакції постанови Правління НБУ від 01.04.2019 р. № 56), встановлено, що клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської / підприємницької/ інвестиційної/ незалежної професійної діяльності/ діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб.

Таким чином, кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, і які є власними коштами такої фізичної особи (тобто кошти отримані не від підприємницької діяльності), включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, з врахуванням вимог ст. 292 ПКУ.

Разом з тим, якщо фізична особа – підприємець у звітному податковому періоді вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, суму готівки, яка на момент внесення уже була врахована в обліку та при цьому в платіжному документі зазначено призначення платежу – виручка за певний період, тоді така сума готівки повторно не включається до доходу звітного податкового періоду платника єдиного податку за умови сплати єдиного податку з цього доходу.

По материалам Категорія 107.01.03 "ЗІР"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
12.01.22 03:56

" (тобто кошти отримані не від підприємницької діяльності), включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, з врахуванням вимог ст. 292 ПКУ." - вымог то там нигде и нет, врать падатковцам привычно. Если нет, значит можно - это принцип законодательства, его этот правящий сброд не знает. Зачем обыкновенным оккупантам соблюдать Законы и Конституцию, когда раб во всём всегда виноват.

Ответить
  • Вадим
13.01.22 11:27

Александр, в суде будете доказывать, что есть в статье, а чего нет ))).
Это принцип налоговых в любой стране мира - сначала откусить от вас, а потом "идите в суд, если не согласны". Поэтому такие безвестные "умники" как вы - плохие советчики в таких ситуациях.

Ответить
  • Ангелина
12.01.22 09:20

Александр,вы правы на 100%

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.01.22 10:14

Два действующих разъяснения в ЗИРе, это: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=30253 
и это: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=29757 
Читайте – и радуйтесь "мудрости" ДПС

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.01.22 10:44

Пожалуйста, поставьте минусы под разъяснением в ЗИР: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=29757
С комментарием примерно такого содержания: 
Чому ФОП, який провів через РРО за місяць січень 2022 року, наприклад, 200 тис., з яких 60 тис. були "готівка", а 140 тис. були "картка" (через POS-термінал), згідно з цим роз'ясненням, має повторно включати у доходи 60 тис., якщо він 01.02.2022 внесе їх на р/р із формулюванням "готівкова виручка за січень 2022"?Для 3-групника, 5% – знову доведеться заплатити 5% з 60 тис. (але вже як за доходи лютого), які вже були враховані у доходах січня.Будь-ласка, або переведіть це роз'яснення до розряду НЕдіючих через НЕвідповідність з ПКУ, або відкоригуйте його, враховуючи інше роз'яснення:  https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=30253

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
13.01.22 08:48

Коллеги!
Маленькая, но победа: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=29757 (Діяло до 13.01.2022) Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з необхідністю уточнення редакції відповіді».

Ответить
  • Вячеслав
12.01.22 16:28

Сомневающийся Sкептиk, сделал, ноВідповідь оцінили 2 користувачів ЗІР

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.01.22 18:03

Вячеслав, спасибо! Мне не дают возможность оценить!!! Уже и другой адрес указывал, и с другого браузера: видно, поставили мне временно "бан" за то, что перед этим 2 других комментария о̶б̶о̶с̶р... выразил незадовольнення )) 

Ответить
  • Раїса
12.01.22 13:24

А хто вже купував цю типову форму , за якою ведуть облік ФОП 3 група? 
ЇЇ потрібно реєструвати в ДПІ?

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.01.22 18:09

Раїса, по типовой форме ведут ФОПы 3 гр., плательщики ПДВ...
Вот ссылка на Наказ Мінфіну від 13.05.2021 № 261 и Порядок: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0865-21#Text 
Можете скачать её бесплатно и не покупать ))

Ответить
  • Раїса
12.01.22 13:29

Підкажіть будь-ласка, хто з цим стикнувся, банки моніторять  кошти , що знімає ФОП як дохід від підприємницької діяльності з корпоративної картки і наполягають , що можна зняти як дохід, тільки перевівши на власну картку.
 Тобто це щоб отримати  більші відсотки, чи  ДПІ теж так  вважає?

Ответить
  • Екатерина
12.01.22 17:49

Раїса, попробуйте в другом банке, в привате с картой ключ нет проблем

Ответить
  • Раїса
12.01.22 19:02

Екатерина, а какие там проценты при зачислении или снятии?

Ответить
  • Раїса
12.01.22 18:58

Екатерина, спасибо, попробую

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям