Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.01.22
1683 0 Печатать

Банкрутство фізичної особи як спосіб вирішити проблемну заборгованість

У переліку офіційних банкрутів разом із підприємствами та бізнесом може опинитися кожен. Як визнати неплатоспроможність фізичної особи? - роз’яснення від начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Тараса Греня.

З жовтня 2019 року в Україні введено в дію Кодекс з процедур банкрутства. Відповідно до ст. 115 Кодексу провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника і лише за наявності наступних умов:

1) розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;

2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань упродовж двох місяців;

3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;

4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Після порушення процедури банкрутства сума боргу фізичної особи фіксується, нарахування відсотків і штрафів припиняється. А по завершенню процедури - всі борги списуються, навіть якщо майна боржника не вистачило для розрахунків.

Водночас банкрут повинен надати вичерпну інформацію про своє майно і майно членів своєї родини. Подання неправдивої інформації матиме наслідком закриття провадження у справі.

Отже, людина, яка має борги і розуміє, що не в змозі погасити їх відповідно до умов договору, може звернутися до господарського суду за місцем реєстрації з заявою про відкриття справи про визнання її неплатоспроможності (банкрутство). Якщо суд приймає рішення відкрити таке провадження, буде розпочато процедуру реструктуризації боргів: складання плану погашення заборгованості та узгодження його з боржником і кредитором. Реструктуризований борг можна виплачувати до 10 років.

Якщо боржник погодиться з планом реструктуризації, банкрутом його не визнають. Процедура реструктуризації врегульована ст. 124 Кодексу і пропонує наступні можливості:

- реалізацію майна за принципом системи ProZorro;

- відстрочку, розстрочку або списання боргу;

- зміну термінів та розміру боргу, можливість повернути борг третьою стороною.

Якщо ж боржник не погодиться з планом реструктуризації, суд перейде до наступного етапу: опису майна боржника і його продажу для задоволення вимог кредитора.

Кодексом про банкрутство передбачено, що квартиру або будинок відбирати не будуть, якщо це єдине житло боржника та його сім'ї і якщо площа не перевищує нормативну: для квартири – 60 кв. м загальної площі або 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї боржника, для будинку – 120 кв. м. Також можна звернутися з клопотанням не вилучати деяке майно, яке необхідно для задоволення насущних потреб боржника або членів його сім'ї.

По материалам Західне міжрегіональне управління міністерства юстиції (м. Львів)

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям