Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.02.22
6819 1 Печатать

Амортизація в типовій формі обліку ФОП – загальносистемника

У які терміни: щомісячно чи один раз на рік, та яким ФОП на загальній системі оподаткування відображає амортизаційні відрахування у графі 10 Типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями?

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, визначений ст. 177 ПКУ).

Відповідно до п. 177.10 ПКУ фізичні особи – підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Так, наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261 затверджено Типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – Типова форма) та Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат, фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – Порядок № 261).

Згідно з абз. 6 п.п. 6 п. 1 розділу ІІ Порядку № 261 у графі 10 Типової форми відображається сума амортизаційних відрахувань, яка складається з підсумкового значення рядка 11 Додатка «Облік амортизаційних відрахувань основних засобів та нематеріальних активів» до Типової форми (далі – Додаток), що розраховується за власним бажанням платника та є необов’язковим для заповнення.

При цьому п. 10 розділу ІІІ Порядку № 261 розрахунок амортизаційних відрахувань звітного періоду здійснюється у графах 10 - 12 відповідно, зокрема:

у графі 11 вказується сума амортизаційних відрахувань, яка визначається множенням місячної суми амортизації (графа 9) на кількість місяців корисного використання (експлуатації) у звітному періоді. Підсумкова сума амортизаційних відрахувань за звітний період переноситься до графи 10 типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Відповідно до п. 177.11 ПКУ фізичні особи - підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений п.п. 49.18.5 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Враховуючи викладене, оскільки звітним періодом фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування є календарний рік, то у графі 10 типової форми відображається сума амортизаційних відрахувань за звітний календарних рік, тобто он раз на рік.

По материалам Категорія 104.08 «ЗІР»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
26.02.22 14:30

Підскажіть що робити, коли директор ТОВ не має зв'язку, а програма 1С 8ка не працює, бо сервер підприємства не доступний. Яка відповідальність для головного бухгалтера?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям