Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.03.22
8716 0 Печатать

Нова форма декларації з плати за землю

Мінфін наказом від 18.02.2022 р. № 83 оновив Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Декларацію приводять у відповідність до чинного законодавства, а саме до п. 86 розд. I Закону від 30.11.2021 р. № 1914-IX.

Що змінилося?

1. У декларації код КОАТУУ (10 символів) замінюється на код КАТОТТГ (19 символів). Також нова форма передбачає місця для зазначення коду Кодифікатора (КАТОТТГ), інформації щодо кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді.

2. Зміни у поданні уточнюючих декларацій. Запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Заповнюється цей рядок лише у разі проставляння відповідної відмітки про подання «уточнюючої» декларації. На думку авторів документу це зменшить помилки (розбіжності) при поданні уточнюючих податкових декларацій, спростить ведення автоматизованого обліку та аналіз поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів.

3. Застосування замість слів «ім’я», «ініціали» словосполучення «власне ім’я». Це передбачено Типовою інструкцією з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.01.2018 р. № 55.

4. Декларація з плати за землю (як зі земельного податку, так і орендної плати) доповнюється новою колонкою про період володіння/користування з розбивкою на частку неповних і повних місяців. А при розрахунку орендної плати необхідно буде зазначати дату закінчення терміну дії договору оренди (у форматі дд.мм.рррр).

Наказ № 83 набере чинності з дня офіційного опублікування. Станом на 16.03.2022 р. документ ще не опублікований.

Нагадаємо, що відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Тобто оновлену форму декларації вперше будемо подавати за період, починаючи з 2023 року. Таким чином за 2022 рік звітувати будемо за старою формою.

Утім, податківці ще не висловили свою думку щодо цього питання.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям