Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.05.22
2482 0 Печатать

Покупець став єдиноподатником за ставкою 2%: ПДВ-наслідки повернення товару

Чи коригуються податкові зобов’язання/кредит постачальника/покупця у разі повернення товару покупцем – платником ЄП за ставкою 2 % доходу, якщо його відвантаження здійснювалось до моменту переходу на спрощену систему оподаткування або навпаки (відвантаження здійснювалось платнику ЄП за ставкою 2 % доходу, а повернення – платником ПДВ на загальній системі оподаткування)?

Якщо після постачання товарів (послуг) платнику ПДВ здійснюється повернення таких товарів вже особою, яка перейшла на спрощену систему оподаткування, особливості якої визначено п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, то за такою операцією на момент повернення товарів ні податкові зобов’язання постачальника, ні податковий кредит покупця не коригується.

Якщо відвантаження товарів здійснювалось особі, яка застосовувала спрощену систему оподаткування, особливості якої визначено п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, а повертається такий товар платником ПДВ після завершення її використання, то за такою операцією податковий кредит не коригується, оскільки він не формувався покупцем, а податкові зобов’язання постачальника можуть бути відкориговані після повернення коштів за отриманий товар.

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям