Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.05.22
2846 7 Печатать

З загальної системи на спец - ЄП та назад: звітуємо з податку на прибуток

Який порядок подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств, якщо платник податку (який застосовує річний або квартальний звітний період), протягом одного кварталу перейшов на сплату ЄП третьої групи зі ставкою 2 % та повернувся на загальну систему оподаткування?

Платник податку, який протягом одного кварталу (в середині другого кварталу – наприклад, з першого травня 2022 року) перейшов на сплату єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 % та повернувся на загальну систему оподаткування (наприклад, з першого червня 2022 року), складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний період півріччя.

В цій декларації враховуються наростаючим підсумком результати діяльності починаючи з 1 січня звітного року по дату переходу на єдиний податок та подається у складі такої декларації фінансова звітність, складена за результатами діяльності за цей період.

Якщо платник використовує у 2022 році річний звітний період, він подає першу податкову декларацію з податку на прибуток підприємств після відновлення сплати цього податку за підсумками звітного періоду – 2022 рік.

В іншому випадку – у разі перебування платника у 2022 році на квартальному звітному періоді і повернення такого платника на загальну систему оподаткування наприклад у другому кварталі, такий платник подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств після відновлення сплати цього податку за підсумками 9 місяців 2022 року та за 2022 рік.

При цьому платник, який протягом календарного року перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 %, у цьому ж році відновлює сплату податку на прибуток підприємств, складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком з початку такого календарного року, в якій при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, зазначеного у п.п. 134.1.1 ПКУ, не враховує результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку за ставкою 2 %, з урахуванням положень підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ для платників податку на прибуток, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну.

По материалам Категорія 102.20.01 «ЗІР»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Любовь
17.05.22 09:08

якщо я перейшла на 2% з 01.04, до того здавала річну декларацію, то чи потрібно зараз здавати за 1квартал, чи вже потім річну?

Ответить
  • Евгений
20.05.22 14:04

Любовь,
Якщо платник використовує у 2022 році річний звітний період, він подає першу податкову декларацію з податку на прибуток підприємств після відновлення сплати цього податку за підсумками звітного періоду – 2022 рік.

Ответить
  • Любовь
17.05.22 11:38

бухгалтера юросіб на цьому порталі є, чи залишились тільки ФОП?

Ответить
  • Олена
17.05.22 15:10

а мене цікавлять доходи 2% та 18% після 2%. До переходу на 2% були аванси отримані, в т.ч. і за 2021 р.,на суму 10 грн. Перейшли на 2% в травні . Виконані роботи в травні на суму 20 грн. Оплати не отримано. В доходи включаю 10 грн?(під 2%)

Ответить
  • Любовь
17.05.22 16:40

Олена,так, включаєте в доходи ті передоплати, що закрили актами в травні.

Ответить
  • Олена
17.05.22 15:18

Любовіь :"При цьому платник, який протягом календарного року перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 %, у цьому ж році відновлює сплату податку на прибуток підприємств, складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком з початку такого календарного року" .Думаю річну, а не квартальну.

Ответить
  • Любовь
17.05.22 16:42

Олена,а якщо я в цьму році не відновлю сплату? це ж не від мене залежить

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям