Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.07.22
9307 1 Печатать

Спрощено валютні обмеження для імпорту товарної продукції та збільшено граничні строки розрахунків за ЗЕД-операціями

Нацбанк постійно співпрацює з Міністерством економіки для поліпшення бізнес-середовища з метою подальшого відновлення роботи підприємств та пожвавлення економіки.  

Так, Національний банк узгодив нормативно-правові акти відповідно до змін, унесених постановою КМУ від 7 липня 2022 року № 761, якою фактично скасовується поняття критичного імпорту. Це дасть змогу бізнесу з 9 липня 2022 року купувати валюту та переказувати кошти за операціями з імпорту товарів, які класифікуються в товарних групах 01 – 97 УКТ ЗЕД згідно із законом “Про Митний тариф України”, тобто імпортувати будь-яку товарну продукцію

 Водночас звертаємо увагу, що обмеження на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту послуг зберігатимуться. Підприємства матимуть змогу імпортувати лише ті послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, що входять до переліку, який також затверджено постановою КМУ від 7 липня 2022 року № 761

Важливою передумовою для спрощення валютних обмежень для імпорту продукції стало набрання з 1 липня 2022 року чинності законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування", яким відновлюються мита та податки на імпорт товарів та послуг.

 Станом на початок липня перелік товарів критичного імпорту містив близько 90% товарів, що імпортувалися до війни. З огляду на це, за оцінками Національного банку, відповідне послаблення не зумовить суттєвого додаткового тиску на валютний ринок. Натомість це поліпшить умови ведення підприємницької діяльності в Україні, оскільки бізнес матиме змогу купувати всю необхідну продукцію для виробничого процесу.

Сповільнення швидкості зростання імпорту у перспективі через повернення мит та податків на імпорт та подальше відновлення виробництва в Україні сприятимуть зменшенню різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку. 

Крім того, ураховуючи звернення бізнесу та Міністерства економіки, Національний банк з 9 липня розширює строки розрахунків за експортно-імпортними операціями зі 120 до 180 днів. Відповідне рішення покликане підтримати українські підприємства шляхом збільшення їх можливостей в умовах логістичних проблем під час експорту та імпорту продукції, що виникли через війну.

Нові вимоги застосовуватимуться до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених із 5 квітня 2022 року. Для операцій, що проводилися до відповідної дати, граничні строки розрахунків як і раніше становлять 365 днів.

З метою зниження тиску на валютному ринку Національний банк зменшує з 10 до 2 робочих днів строк використання купленої для розрахунків валюти резидентами з 11 липня 2022 року. Відповідне обмеження не поширюється, зокрема, на купівлю валюти:  

  • для проведення резидентами мобілізаційних та інших заходів, визначених законами України, що регулюють відносини у сферах забезпечення національної безпеки та оборони; 
  • державними органами, уповноваженими згідно із законодавством України здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування; 
  • Державною казначейською службою України; 
  • на підставі окремих рішень Національного банку, що приймаються на підставі звернень Кабінету Міністрів України, міністерств, Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України.

Крім того, Національний банк спростив низку валютних обмежень для діяльності дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав в Україні, а також державних органів, уповноважених згідно із законодавством України здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування.

Відповідні зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 7 липня 2022 року № 142 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Документ набирає чинності з 9 липня 2022 року. 

Довідково:
Правління Національного банку України 24 лютого 2022 року постановою № 21 визначило, що купівля іноземної валюти та транскордонні перекази валютних цінностей можуть здійснюватися з метою купівлі товарів із переліку критичного імпорту. Відповідний перелік товарів та послуг був затверджений 24 лютого 2022 року постановою Кабінету Міністрів України № 153

Із дня запровадження обмеження для імпорту на початку повномасштабної військової агресії росії проти України Кабінет Міністрів України розширював перелік товарів критичного імпорту 18 разів, ураховуючи звернення бізнесу. 

З метою запобігання виведенню капіталу за кордон із 4 квітня 2022 року Національний банк України скоротив граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями, здійсненими з 5 квітня 2022 року, з 365 до 90 календарних днів. Водночас, ураховуючи наявні логістичні проблеми під час експорту та імпорту продукції, що виникли через війну, та запити бізнесу, з 8 червня 2022 року відповідні строки були збільшені до 120 календарних днів.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
09.07.22 16:09

Чого ж ваше "спрощено" никогда бухгалтеров не касается? Плевок в вечность, извините.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям