Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.07.22
9446 30 Печатать

Багато платників не змогли зареєструвати податкові накладні до 15 липня

Відповідно до норм Податкового кодексу всі податкові накладні/розрахунки коригування до них, які були складені за податковий період з лютого по травень 2022 року підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року без застосування штрафів до бізнесу.

Водночас, як повідомляють компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації, поточна ситуація з реєстрацією податкових накладних з ПДВ наразі є вкрай складною та гострою. Тож станом на 14 липня багатьом представникам бізнесу, на жаль, так і не вдалось здійснити реєстрацію ПДВ накладних, у тому числі,  через брак коштів на рахунках, воєнні дії, відсутність необхідного людського ресурсу, тощо.

Водночас, якщо компанії не можуть зареєструвати податкові накладні, то решта компаній, які реєструють накладні по наступним  операціям стикаються із ситуацією блокування такої накладної податковою службою, або ж не мають достатньо коштів на рахунку ПДВ для реєстрації своїх накладних.

Ще у червні Асоціація звернулась із офіційним листом до Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики України та Міністра фінансів України із закликом сприяти уникненню моментів, які б могли перешкоджати реєстрації ПДВ накладних та, відповідно, відшкодуванню ПДВ.

Так, експерти Асоціації підготували ряд пропозицій до відповідного законопроєкту № 7458, який було зареєстровано у ВРУ у червні. Зокрема, щодо визначення, на час дії воєнного стану, чітких строків розгляду документів щодо виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, строків прийняття рішень про реєстрацію податкової накладної в Реєстрі, надати можливість зареєструвати податкові накладні до 15 липня всім, хто був платником ПДВ до дати переходу на єдиний податок за ставкою 2% (адже наразі ці категорії не можуть виконати реєстрацію), тощо.

Окрім того, у бізнесу було ряд питань, що потребували роз’яснення Державної податкової служби щодо реєстрації, блокування та адміністративного оскарження податкових накладних з ПДВ, тож спільнота запрошувала керівництво ДПС на зустріч.

Наразі прозорий бізнес намагається всіляко допомагати та підтримувати країну – сплачуючи наперед податки, допомагаючи ЗСУ, медикам, підтримуючи та виплачуючи заробітні плати працівникам, тощо. Тим не менше, ситуація, що наразі складається з ПДВ може демотивувати бізнес продовжувати відновлення економічної активності в країні.

Адже запас міцності у компаній зменшується, відновитись до довоєнного рівня більшості бізнесу наразі все ж поки не вдалось, а ключовим завданням стоїть не отримання прибутку, а важливість втриматись.

Тож питання прозорих та зрозумілих процедур, зокрема і щодо ПДВ, є критичним, аби бізнес мав можливість поповнювати обігові кошти і, як наслідок, продовжувати працювати, сплачуючи податки, заробітні плати, тощо.

Тому, Асоціація звертається до ДПС із закликом повернути нормальний діалог з бізнесом та вирішувати всі претензії, проблемні питання (зокрема і блокування ПДВ накладних) у живому діалозі. На глибоке переконання спільноти, саме відкритий діалог може стати тим стимулом, який в умовах стресу та невизначеності допомагає втриматись на плаву.

Тож запрошуємо керівництво Державної податкової служби обговорити всі проблемні моменти і питання в рамках спільної зустрічі та щиро сподіваємось на бізнес орієнтовну позицію в питаннях реєстрації податкових накладних та відшкодування ПДВ!

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Нина
18.07.22 06:56

Бизнес работает совсем в других условиях сейчас ,ни как в довоенных ,и просто вернуть налоги и законы как до войны- это просто верх маразма.Эти блокировки  налоговых накладных и "хорошая"налоговая история плательщика- какой свободе бизнеса.это нарушение прав налогоплательщика.

Ответить
  • Татьяна
18.07.22 09:07

Полтора месяца - очень мало для того чтобы все восстановить и проверить. Как обещали полгода - это нормально было бы. И не хватило кредита зарегистрировать все  по февралю ПН. И на июньские не хватило. По одной фирме ПН за месяц 200-300 шт и более. Проверить очень сложно.

Ответить
  • Орлова
18.07.22 10:19

А как за июнь можно было зарегистрировать по срокам ,как до войны,это вообще не реально,и еще сразу штрафы,в Харьков каждый день прилеты и бомбежки,все разъехались,многие за границу,везде писали срок регистрации до 15 июля,а что с 1 по 15июня надо до 30 июня ,негде было даже прочитать ,какие акты им надо,что в Украине война,полный моразм,

Ответить
  • Ирис
18.07.22 10:32

Хорошо, факт зафиксирован, что дальше? Обратит ли внимание законодатель на это или продолжит давить на бизнес налогами, штрафами? Что там в голове у депутатов и с какой они планеты, неужели не понятно как сейчас тяжело бизнесу????? Каждый последующий закон абсурднее предыдущего, что дальше?

Ответить
  • Ірина
18.07.22 10:58

Дуууууууууууууже чекаємо вирішення щодо цього питання. Бо біда. Всі ці дні були стресовими для багатьох бухгалтерів. Як вирішити це питання? Мені необхідно сканувати купу документів які я за тиждень не встигну. А покупці чекають поатковий кредит. Свято дня бухгалтера вдалось цього року на славу.

Ответить
  • Тамара
18.07.22 10:59

Війна, влада,  на чолі з Гетьманцевим ,нічого не зробила для бізнесу, і не розуміє, що як було раніше- не буде. Зробіть податок ( якийсь відсоток знайти -золотий) від податкових зобовязань і все, ніяких блокувань.

Ответить
  • Оптиміст
18.07.22 11:21

Дуже гарно і толково все написано, але впевнений, що твердолобі нічого не зроблять і не підуть ні на який компроміс...Блокування, це взагалі окрема тема, досить так платимо те ПДВ авансом, наперед, для реєстрації ПН, то ще й придумали блокування, ні в одній країні світу немає такого дебілізму з ПДВ...і ми, ще хочемо якісь закордонні інвестиції залучати?

Ответить
  • ххх
18.07.22 11:23

Зарегистрировать не смогли. Нарушена вся цепочка в работе фирм, которые должны регистрировать нн друг другу. Сдавать декларации не будем. Платить налоги не с чего.

Ответить
  • Львица
18.07.22 11:38

То ли еще будет.... Сейчас дойдем до 30.07, когда оплатить не сможем налоги (в частности прибыль 2021г) - вот тогда посмотрим, что эти писаки и писикают...

Ответить
  • Алиса
18.07.22 12:22

А мы зарегистрировали апрель -нам заблокировали,потом май опять то же самое.Гетманцев ответил нам что война это не причина чтобы не было блокировок.

Ответить
  • Яна
18.07.22 12:59

У нас теж майже більшість накладних заблокована. За рахунок уточнюючих декларацій пореєструвались накладні, але не всі. І тепер відємне значення ліміту ПДВ на рахунку. Оскільки постачальники перейшли на 2% єдиний і не можуть реєструвати накладні за лютий. Ми повністю блоковані. Далі не можемо працювати..... 

Ответить
  • Надія
18.07.22 13:06

Пан Гетьманцев заохочує свавілля дфс у питаннях блокуванні податкових накладних при відсутності вагомих причин для цього і таким чином блокуєте роботу підприємств які намагаються функціонувати

Ответить
  • Нана
18.07.22 13:17

Гетьманцев- єто  очевидное вредительство.. с момента назначения,, ."смешно" навіть чекати якісь позитивні зміни в законодавстві від гетьманцева- на кого він взагалі працює- це ж аналог татарова єрмака та інш.внутрішніх ворогів україни

Ответить
  • Иванна
18.07.22 13:44

https://petition.president.gov.ua/petition/145384

Ответить
  • Иванна
18.07.22 13:44

Иванна,підписуємо петицію на відміну блокування податкових!

Ответить
  • Ольга
18.07.22 15:14

Більше за все обурили два моменти: 1. Здали уточнюючу, якую зняли всі ПН і ПК за квітень щоб відновити ліміт і пореєструвати ПН, бо 2-й ліміт був розрахований значно нижче, ніж повинен був по ПКУ. При подачі Деки за квітень додаток 1 був заповнений, ПЗ по Декларації сплачені. Тепер потрібно подавати уточнюючу, щоб відновити ПЗ і ПК за квітень, але знову вилізе сума до сплати, а повернути з бюджету кошти ПДВ, сплаченого по цій Декларації неможливо, бо потрібно (за словами ДФС) перед поверненням зробити камералку, а це не раніше жовтня, а по друге, цитую " А чому ви не телефонували, всім, хто телефонував, 2-й ліміт перерахували."
То в нас тепер що-телефонне право і закон працює тільки для тих, хто "вибив" з податкової свій ліміт?
І 2-ге: не потрібно коригувати ПК по тим не зареєстрованим ПН, по яким постачальник не має можливості реєструвати ПН. Визначити це потрібно максимум до 25.07, але оскільки "до", і 23,24.07-це вихідні, то ДФС трактує що по 22.07 включно. Але ніде немає хоча б якоїсь методи як покупець в цей термін повинен це визначити.
Як в казці: піди туди, не знаю куди,принеси те-не знаю що, але винен і оштрафований будеш в любому випадку.

Ответить
  • Тетяна
18.07.22 17:29

Преш, ніж впроваджувати 2% - Мінфін/Кабмін/ДПІ - і тільки вони знали/враховували/планували, що ПН таких 2%-нів не буде реєструватися. Це кричуща некомпетенція!!!

Ответить
  • Світлана
18.07.22 17:51

Можна консультацію де в  Європі є перша подія для ПДВ ? Де ітреба реєструвати  НН та РК ? В В ЯКІЙ КРАЙНІ ІХ БЛОКУЮТЬ - тільки в раші ! Може ми проведемо дерусіфікацію Податкового Законодавства ? чі зараз "дегетьманізацію" чі неначасі " ? 
 

Ответить
  • Ірина
18.07.22 18:43

Привіт усім, достали мене ці качелі з реєстрацією, плюс завжди податкові відмазки коли ви відправляєте в останній день самі винні що реєстрація може не пройти!!!! так і сталось.... поки чекали гроші для поповнення, настала в пятницю тривога, о 18.20 побачила кошти на рахунку, відправила податкові...... а вони зареєструвались сьогоднішнім днем.... сумми капець великі! 
тому створила Петицію, не знаю правильно чи не правильно, бо робила це вперше, але якщо вдасться то може чогось добємося)))
https://petition.president.gov.ua/petition/152086

Ответить
  • Софія
18.07.22 20:46

Ірина, +1
Підтримую

Ответить
  • Софія
18.07.22 19:52

У інформаційному листі ДФС 3/2022 зазначено:пункт. 9. ЧИ ПОТРІБНО ЗМІНЮВАТИ ПЕРІОД ФОРМУВАННЯ ПК ЗА ОПЕРАЦІЯМИ З ПРИДБАННЯ ТОВАРІВ/ПОСЛУГ У ЛЮТОМУ-ТРАВНІ 2022 РОКУ, ЯКЩО ПН, СКЛАДЕНА ЗА ОПЕРАЦІЯМИ З ЇХ ПОСТАЧАННЯ, ЗАРЕЄСТРОВАНА В ЄРПН 15 ЛИПНЯ 2022 РОКУ І ПІЗНІШЕ?
Якщо ПН, складена за операціями з постачання товарів/послуг, що були здійснені у лютому-травні 2022 року, і яка підтверджує ПК, сформований на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, зареєстрована в ЄРПН після 15 липня 2022 року, при цьому постачальник має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, покупець втрачає право на формування податкового кредиту за такими операціями до дати реєстрації ПН/РК в ЄРПН.
Після 15.07.22!!!Тобто із 16.07.22 не своєчасно зареєстровані!!!Чому ніхто не підіймає дане питання???

Ответить
  • Лора Злий Бух
19.07.22 02:05

Софія, а мені цікаво хто ставить дизлайк під Вашим коментом. Вони не згодні з чимось? Чи в Вашому коментіщось  є що не відповідає дійсності? Просто цікаво

Ответить
  • Лора Злий Бух
19.07.22 02:01

Тема ПН завжди складна в нашій державі, протягом всього періоду її існування... Але зараз ВІЙНА, порушені всі норми і закони, за якими ми раніше жили і працювали, тільки не в ДПС, вони нібито не з цієї держави! Мені пощастило, я по ПДВ 2-5/2022 все зробила, довго реєструвались мої ПН, 1-3 шт. в день(!). Остання  очікувана від контрагентів прийшла 14./07. Але це ж ненормально(!!!! )коли бухгалтер сидить і вичікує кожну накладну і вираховує копійки в 2 рег.ліміті, при тому що ці самі копійки безсоромно "краде" ДПС. Досі не розумію - якого біса відключили ЄРПН?!?!! Маю тільки одне пояснення - бо більшість працівників (керівники різних рівнів) ДПС виїхали з країни. 

Ответить
  • Ніна
19.07.22 08:49

Лора Злий Бух, у мене намалювалась ще одна проблемка. Постачальники не реєструють ПН на велику суму. Ліміт у мене є, я можу зареєструвати ПН покупцям. Але цей ліміт у мене сформований під інший код товару.. Тому всі ці ПН підуть у блок.  Не знаю що робити

Ответить
  • Олена
19.07.22 10:16

Вони там просто насміхаються над нами: знають , що багато є таких, що не зареєструють, що не заплатять до 31.01.22,,, все це вони знають, і реакції "0". І як на них впливати ??

Ответить
  • Очень злой бух
19.07.22 10:31

Сумма перевищення в кабинете за месяц не учитывает зарег-ые РК в 06 и 07 месяцах за период 02-06. Сдадим деку будет вынос мозга, почему не совпадает.

Ответить
  • 123
19.07.22 15:05

Очень злой бух,
На форуме пишут :
Сдала декларации НДС за февраль-май и в них отобразила корректировки на минус по дате их выписки. В кабинете все корректировки на минус покупателями были зарегистрированы в июне. И в кабинете отображены в июне.
Сейчас сдала декларацию за июнь и у меня образовалась "Сума перевищення за даними СЕА ПДВ", т.е. данные по декларации больше, чем данные по ЄРПН.
И он мне "съел " лимит регистрации для налоговых.
Дозвонилась в налоговую в Киев, сказали отображать корректировки по дате выписки. И ждать пока в кабинете все исправиться.

Ответить
  • инга
19.07.22 11:27

ФЕВРАЛЬ ЗА 28 НЕ ЗАРЕГИСТРИРОВАНЫ!!!!!!!!НЕТ УЖЕ СИЛ!!!!!ОТПРАВЛЯЛА 28.02.22!!!

Ответить
  • 123
19.07.22 15:04

инга,
возможно надо сменить формат НН с № 12 на № 13

Ответить
  • Вікторія
21.07.22 13:16

У меня в блоке большая часть кредита. Еще часть перешли на 2%. В результате за февраль-май мне пришла аж 1 (ОДНА) налоговая и та от Киевстара, просто утопилась в кредите.
С чего мне регистрировать обязательства?
Да даже если и было с чего. НН, отправленные 12.07, 13.07, 14.07 дружно зарегистрировались 18.07 в 8.03. Все одновременно. 
Должна сказать, такая ерунда получалась только по двум кодам услуг, остальные медленно, по 6-8 часов, но квитанции шли. Вот только эти 2 кода - это мои 80% НН.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям