Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.12.22
1968 0 Печатать

Бізнес просить продовжити пільги з ПДВ на постачання програмної продукції

Члени Коаліції Українська Рада Бізнесу, до складу якої входять 104 бізнес-асоціації різних галузей економіки, стурбовані перспективою відмови від пролонгації звільнення від ПДВ операцій з постачання програмної продукції для українських ІТ-компаній.

У Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики розглядається проєкт Закону України «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо пролонгації особливостей оподаткування програмної продукції)» № 7611 від 28 липня 2021 року.

Звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції є одним із критичних для подальшого існування в Україні багатьох ІТ-бізнесів, які розробляють власні програмні продукти та поширюють їх на вітчизняному ринку.  

В епоху «інтелектуальної економіки» головну роль виконують не природні ресурси, а людський капітал. У цьому сенсі однією з українських надій, безперечно, залишається IT-сектор, який, якщо його й далі підтримувати, цілком можливо стане своєрідним економічним форсажем для України в умовах війни та післявоєнного відновлення економіки.

Окремі країни вдаються до надзвичайних кроків з податкового стимулювання своєї ІТ-галузі. Звільнення від ПДВ для IT-сектору, в окремих юрисдикціях, стало предметом стимулювання та елементом міжнародної податкової конкуренції.

Запровадження для українських компаній оподаткування ПДВ з 2023 року неодмінно призведе до створення нерівних конкурентних умов на користь іноземних компаній та компаній- експортерів ІТ-послуг. У свою чергу, це матиме наслідком: суттєве зменшення долі вітчизняних ІТ-компаній, які створюють власний програмний продукт саме для українського ринку; скорочення штату працівників та релокацію ІТ-спеціалістів за кордон; припинення існуючих соціальних та благодійних проєктів тощо.

Закликаємо народних депутатів та представників Кабміну врахувати позицію українського бізнесу щодо законопроєкту № 7611, розглянути його на найближчому засіданні Комітету та рекомендувати Парламенту його прийняття.

По материалам Українська Рада Бізнесу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям