Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.01.23
9651 18 Печатать

Подання заяви-розрахунку для виплати лікарняних: поради ПФУ

З 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві визначено Пенсійний фонд України.

Для отримання фінансування по лікарняних від Пенсійного фонду України роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти. 

Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились. Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності. 

При цьому, Закон скоротив  час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних від Пенсійного фонду України. Якщо раніше Фонд соціального страхування України (ФССУ) перераховував кошти роботодавцям протягом 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд України має здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів після надходження заяви-розрахунку.

Така заява-розрахунок починаючи з 1 січня 2023 року подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг.  

Функціонал пункту меню “Заяви-розрахунки” особистого кабінету страхувальника дає можливість пошуку та перегляду заяв-розрахунків згідно визначених критеріїв: період реєстрації листків непрацездатності, тип заяви-розрахунку (за електронними листками непрацездатності); здійснення формування (редагування) та відправки заяви-розрахунку до Пенсійного фонду України. 

Під час формування заяви-розрахунку використовується інформація з електронного листка непрацездатності та Реєстру застрахованих осіб. 

В той же час до заяви-розрахунку можна додавати коментарі, пояснення та, за необхідності, скановані копії документів, які можуть бути використані при прийнятті рішення щодо фінансування.

Важливо!

  • Для поліпшення якості обслуговування та пришвидшення автоматизованого опрацювання заяв-розрахунків, максимальну кількість листків непрацездатності в одній заяві-розрахунку обмежено до 200 штук.
  • Для уникнення помилок, при заповненні заяви-розрахунку використання лапок у назві суб’єкта господарювання не допускається.
  • Роботодавцям, для подання заяв-розрахунків, не потрібно укладати з Пенсійним фондом України договір про визнання КЕП , як це було передбачено раніше у взаємовідносинах із ФССУ.
  • Роботодавці, які з певних причин не можуть користуватись електронним кабінетом на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України.

По материалам Пенсійний фонд

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Любовь
06.01.23 09:54

Підскажіть, будь ласка, як відправити повідомлення про виплату коштів в особистому кабінеті  ПФ. Дякую.

Ответить
  • Тетяна
06.01.23 11:09

Добрий день. Якщо заяву-розрахунок подавали в Соцстах, кошти отримали в кінці грудня, повідомлення про виплату кому відправляти Соцстраху чи ПФУ?

Ответить
  • Антонина
06.01.23 14:38

Тетяна, соцстрах повидомлення уже не принимает. Сказали ждать после 10-го может что-то ПФУ объяснит

Ответить
  • Руслана
06.01.23 11:14

З 01.01.2023р. і заяви-розрахунки, і повідомлення про виплату відправляємо у ПФУ. Але поки що Повідомлення про виплату не формується. У ПФУ відповіли, що за технічними причинами поки що це зробити неможливо. А ще неможливо сформувати заяву на Допомогу на погребіння. І у кого тепер болить голова?

Ответить
  • Бух
09.01.23 12:53

Руслана, вони в том пфу працюють так, наче з дуба попадали. І наче вони не знали що в них буде з 01.01.23!

Ответить
  • Антонина
06.01.23 14:40

Руслана, понятное дело. Бух виноват, уже кгда взялся "за баранку этого пылесоса"

Ответить
  • Александр
07.01.23 10:54

При заповненні заяви-розрахунку в Ел.кабінеті ПФУ дані не зберігаються, продовжити неможливо -з'являється повідомлення що ПФУ не знаходить лікарняних листів (ні електронних ,ні паперових). Одним словом-ЖОПА від ПФУ.

Ответить
  • GTZ
07.01.23 14:54

Немає можливості імпорту файлів. У нас щомісячно не меньше 100 лікарняних. Робиться розрахунок, формується файл XML і імпортується в Медок. Тепер я мушу ручками вносити дані по 100 лікарняних. І ще одна проблема - 10 підрозділів на одному коді. Тобто, до списку загалом  попадає попадає приблизно 10 х 100 лік. = 1000 лік., із яких потрібно 900 видалити. Можливо, для малих підприємств система зручна, але я бачу для себе лише проблеми і неефективне використання робочого часу.

Ответить
  • Тетяна
09.01.23 11:34

GTZ, дані лікарняних підтягує автоматично, тільки суми треба підставляти

Ответить
  • Руслана
09.01.23 07:58

А чому нема пояснень, як подати заяву на Допомогу на поховання? 

Ответить
  • Оксана
09.01.23 14:50

Відправила заяву-розрахунок до Пенсійного фонду, додала скан копії розрахунку лікарняних. Не прийнято і немає пояснень чому. Помилок ніяких не видає. В когось прийняло заяву?

Ответить
  • Оксана
10.01.23 12:17

Оксана, вчора відправила. Статус прийнята. Сьогодня не можу зайти на портал. Пише помилка сертифікату

Ответить
  • Таня
09.01.23 17:17

Оксана, а їм що, ще й скан копії розрахунку треба?? Вони що самі не бачать!?

Ответить
  • Тетяна
10.01.23 11:42

Подала заяву-розрахунок в ПФ 05 січня, а на наступний день вже прийшли кошти. Дуже неочікувано і приємно.
Залишилося питання з формуванням повідомлення про виплату коштів, на сайті поки не має форми доя подання. 

Ответить
  • Марія
10.01.23 13:10

Тетяна, підскажіть будь ласка ,як саме подавали заяву ?

Ответить
  • Тетяна
10.01.23 16:19

Марія, через вкладку "Заяви-розрахунки" - створити нову.
Обрала період лситка непрацездатності і дані самі підтягнулися у заяву. Заповнила лише суму та підправила страховий стаж, так як автоматично заповнився не вірно. Впринципі все, ніяких копій розрахунку не додавала.

Ответить
  • Яна
13.01.23 11:09

Як завжди антиапгрейд від ПФУ. 
Тепер майже все вручну треба заповнювати. Реквізити страхувальника, суми лікарняних. Скопіювати заявку для редагування можна? Хтось це робив? Підкажіть як, будь ласка. 

Ответить
  • ВасильєваВероніка
10.02.23 11:43

Яна, ні не вручну тут вище писали на сайті входите я в свій кабінет,через вкладку( заяви-розрахунки) обираєте період вам підтягує всі лікарняні з номерами і датами ,заходите в кожен на червоний олівець,редагуєте,міняєте лише стаж та сумми. і відправляєте  воно іде як одна заява, і сумма приходить по заяві без розшифровки одною суммою.я два рази вже відправляла грощі приходять на протязі 2-3 дні. аот зі звітом про виплату теж не знаю.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям