Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.01.23
842 0 Печатать

Як війна вплинула на роботу банківської системи

Упродовж 2022 року, попри повномасштабну війну та ракетний терор, система електронних платежів НБУ (далі – СЕП) надійно та безперебійно виконувала свої функції та повністю задовольняла потреби української банківської системи і її клієнтів у розрахунках у національній валюті.

Торік через СЕП здійснено майже 363 млн платежів на суму понад 133 трлн грн (446 млн платежів на суму понад 57 трлн грн здійснено у 2021 році). Шок війни та різке скорочення економічної активності в перші місяці війни вплинули на кількість операцій у системі, за минулий рік вона скоротилася на 18,7%, якщо порівнювати з 2021 роком. 

У середньому за один банківський день у СЕП упродовж минулого року оброблялося близько 1,4 млн платежів на суму близько 515 млрд грн. Водночас потенційно система здатна обробляти впродовж одного банківського дня практично у 10 разів більше платежів, ніж теперішні обсяги.

Традиційно переважну більшість платежів торік надіслали до системи банки України та їхні філії – 96% від їх загальної кількості.

Як свідчить структура платежів у системі, у 2022 році:

  • за кількістю найчастіше оброблялися невеликі платежі:
  • до 1 тис. грн – 45%;
  • від 1 тис. грн до 100 тис. грн – 51%;
  • від 100 тис. грн і більше – 4%;
  • за сумою найбільше платежів припадало на великі:
  • до 1 тис. грн – менше 1%;
  • від 1 тис. грн до 100 тис. грн – 2%;
  • від 100 тис. грн і більше – майже 98%.

"Із першого дня повномасштабного вторгнення СЕП працює штатно та безвідмовно, банки – учасники СЕП здійснюють платежі клієнтів у звичайному режимі. Національний банк вживає всіх належних заходів для того, щоб навіть в умовах воєнного стану СЕП продовжувала ефективно та безперебійно працювати. Адже розуміємо, наскільки важлива стійкість платіжної інфраструктури для підтримки фінансової стабільності, – підкреслив директор Департаменту інформаційних технологій Національного банку Володимир Нагорнюк. – Водночас ми дбаємо і про розвиток системи, готуємося до переходу на нове покоління СЕП, що надасть банкам та бізнесу нові можливості, посилить безпеку платежів та конкуренцію між учасниками ринку".

Він додав, що перехід на нове покоління СЕП – на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (зараз система працює у режимі 23/7) – відбудеться 1 квітня 2023 року. Разом з упровадженням IBAN це створює технологічне підґрунтя для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізації функціоналу миттєвих платежів в Україні.

Довідково

Система електронних платежів Національного банку (СЕП) – державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківських розрахунків через рахунки, відкриті в Національному банку. 

Національний банк є  оператором та розрахунковим банком цієї системи. СЕП – єдина системно важлива платіжна система в Україні. Вона забезпечує здійснення 97% міжбанківських розрахунків у національній валюті в межах нашої країни.

СЕП належить до системи валових розрахунків у режимі реального часу (за міжнародною класифікацією – RTGS).

Учасниками СЕП станом на 1 січня 2023 року були 67 банків, Державна казначейська служба України та Національний банк України.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям