Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.07.23
2047 0 Печатать

Уряд націоналізував "Сенс Банк"

Уряд прийняв рішення про участь держави у виведенні з ринку АТ «СЕНС БАНК» для забезпечення стабільності фінансової системи України та захисту інтересів вкладників й інших кредиторів банку.

Сьогодні, 21 червня, Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про участь держави у виведенні системно важливого банку з ринку» щодо участі держави в особі Міністерства фінансів України у виведенні з ринку системно важливого банку АТ «СЕНС БАНК», що дасть змогу забезпечити подальшу стабільну роботу банку, захист інтересів вкладників й інших кредиторів банку, у зв’язку із застосуванням до власників істотної участі у банку санкцій, та запобігти негативним наслідкам на фінансовому ринку.

Постанову прийнято на підставі пропозиції Національного банку про участь держави у виведенні системно важливого банку АТ «СЕНС БАНК» з ринку та рішення Національного банку про виведення з ринку системно важливого банку АТ «СЕНС БАНК» з підстав, визначених Законом України «Про банки і банківську діяльність», що настали під час здійсненої російською федерацією збройної агресії проти України, а саме застосування міжнародних санкцій та санкцій відповідно до Закону України «Про санкції», що становить загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів системно важливого банку АТ «СЕНС БАНК» та відповідно стабільності банківської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано санкцію розпоряджатися активами.

Націоналізація АТ «СЕНС БАНК» не вплине на виконання банком своїх зобов’язань перед вкладниками та клієнтами.

Органом управління корпоративними правами за акціями АТ «СЕНС БАНК», що належать державі, визначено Міністерство фінансів України.

Процедуру націоналізації банку, у тому числі, призначення нового керівництва буде забезпечено у найкоротші терміни для його безперебійної роботи.

Участь держави у виведенні з ринку системно важливого банку є необхідним кроком задля збереження стабільності банківської системи та ефективним методом захисту вкладників та інших кредиторів банку, у разі застосування до власників істотної участі у банку санкцій.

Після закінчення дії воєнного стану Мінфін здійснить залучення інвесторів для продажу АТ «СЕНС БАНК».

Довідково

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 червня 2023 р. № 739 «Про участь держави у виведенні системно важливого банку з ринку» прийнята на виконання Закону України від 29.05.2023 р. № 3111-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану», «Про банки і банківську діяльність» та «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану» (далі – Закон) встановлює особливу процедуру виведення з ринку системно важливого банку, до якого або власника істотної участі у якому застосовано, у тому числі до набрання чинності цим Законом, санкції іноземними державами (крім держав, що здійснили/здійснюють збройну агресію проти України в значенні, наведеному в Законі України «Про оборону України»), або міждержавними об'єднаннями, або міжнародними організаціями та/або застосовано санкцію (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції», що становить (становлять) загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку та/або стабільності банківської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано санкцію (санкції), розпоряджатися активами

Закон передбачає надання можливості державі в особі Міністерства фінансів України брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку, щодо якого Національним банком України прийнято рішення з підстав, визначених Законом України «Про банки і банківську діяльність», що настали під час здійсненої російською федерацією збройної агресії проти України.

 

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям