Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.07.23
1009 0 Печатать

Банки очікують зростання вартості депозитів населення та нижчої вартості коштів бізнесу і капіталу

Банки очікують зростання вартості депозитів населення та вперше з початку війни – нижчої вартості коштів бізнесу і капіталу – результати Опитування про банківське фондування.

Майже всі фінансові установи повідомили про зростання обсягу коштів клієнтів у ІІ кварталі, водночас обсяг оптового фондування зменшується від початку повномасштабного вторгнення. Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови фондування.

Визначальним чинником зростання обсягу коштів клієнтів став вищий рівень відсоткових ставок за депозитами. Додаткові чинники – регуляторні вимоги, пропозиція від бізнесу та наміри фінустанов змінити структуру фондування.

Банки надалі очікують зростання обсягу зобов’язань у ІІІ кварталі за рахунок надходження коштів від населення та бізнесу. Лише 14% респондентів планують залучати оптове фондування в майбутньому. Це найнижчий показник за увесь час опитування, впровадженого у 2021 році.

Середня вартість фондування у ІІ кварталі, за оцінками банків, зросла. Про зростання ставок за депозитами для домогосподарств зазначили рекордні 95% респондентів. Частка відповідей про здорожчання вкладів бізнесу менша та знизилася протягом кварталу.

Банки переважно очікують подальшого підвищення вартості депозитів населення у ІІІ кварталі, водночас кошти бізнесу можуть стати дешевшими. Ціна оптового фондування дещо зросте.

Частка фондування у валюті знизилася, водночас значна частина респондентів і надалі очікує на її зниження.

Строковість фондування підвищується другий квартал поспіль, і банки очікують на збереження цієї тенденції в наступні 12 місяців.

Другий квартал поспіль 80% респондентів зазначають про збільшення загального обсягу їхнього капіталу за останні 12 місяців – зростання очікують майже три чверті опитаних. Тренд триває два квартали поспіль після року негативних оцінок.

Респонденти вчергове назвали прибутковість єдиним чинником збільшення обсягу капіталу в наступні 12 місяців.

Стабільно висока частка банків відзначила зростання вартості капіталу протягом останніх 12 місяців. Однак надалі банки очікують на деяке здешевлення капіталу.

Довідково

«Опитування про банківське фондування» проводилося з 13 червня до 7 липня 2023 року серед менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Відповіді надали 26 фінансових установ, їхня частка в загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Опитування стосовно очікувань у IV кварталі буде опубліковане в жовтні 2023 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям