Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.08.23
1082 6 Печатать

В Україні планують обмежити ставки за споживчими кредитами

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти за основу законопроєкт № 9422 про удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг, що допоможе унеможливити потрапляння українців у боргові ями.

«Обмежується відсоток для мікрокредитів, захищається позичальник від свавілля з боку кредитних установ. Виконуються міжнародні зобовʼязання України в частині регулювання ринку небанківських фінансових послуг», – пояснив суть документу голова комітету, народний депутат «Слуги Народу» Данило Гетманцев.

За словами ініціаторки законопроєкту Ольги Василевської-Смаглюк, новий закон допоможе зменшити кредитне навантаження на українських позичальників. Адже кредиторам заборонять стягувати відсотки вище за встановлені законом.

«Йдеться про обмежені ставки по кредитам до 1% на день. Також передбачається, що такі кредити більше не зможуть отримати споживачі, за результатами оцінки кредитоспроможності яких буде зрозуміло, що вони не здатні повернути позику, або люди з ігровою залежністю. Проте такі нововведення не позбавить кредиторів заробітку, а новий законопроєкт дасть людям можливість не потрапляти до довічної боргової залежності», – переконана народна депутатка «Слуги Народу».

По материалам Політична партія «Слуги Народу»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Безнадія
06.08.23 10:31

Ярослав Мудрий " Руська правда" яка діяла на українських землях у 9—14 століттях
 Найповніше врегульованими були договори позики (грошей, худоби, речей, продуктів). Існує позика без сплати відсотків та із сплатою. Боржники мали сплачувати встановлену величину відсотків (“рези” — для грошей, “присоп” — у разі позики жита, “наставу” — у разі позики меду). Відсотки поділялися на річні, третні й місячні. Найлегші до оплати були річні, які зазвичай становили 40 % (10 кун на гривню), найтяжчі — місячні. Руська правда встановила обмеження у сплаті для довгострокової позики у розмірі 50 % суми боргу щорічно (ст. 51 Розш. ред.). При цьому вважалося, якщо кредитор встиг отримати відсотки за три роки (150 % боргу), зобов’язання щодо повернення позики боржником вважалися виконаними (ст. 53 Розш. ред.). Коли позика становила суму понад три гривні, при укладанні таких договорів вимагалася присутність послухів. Проте не передбачав присутності свідків договір між купцями. У разі неспроможності боржника сплатити борг з власної вини він міг бути проданий на торгу у рабство.

Ответить
  • Леся
06.08.23 13:32

1 відсоток в день це 365 відсотків в рік?Щось я не помітила тут обмеження, а  окрім  відсотків ще комісія , страхівка . Обмеження має стосуватись реальної процентної  ставки по кредиту ( споживачу одинаково як це називається - важливо скільки доведеться переплатити взявши кредит)

Ответить
  • Елена
06.08.23 15:01

Леся, я бегло погуглила и прифигела - микрокредиты сейчас выдаются под 619-912 процента годовых, встретились цифры 1432%, 5432% и 15884%. 619 - это минимум.

Ответить
  • Безнадія
06.08.23 14:52

Кредити під 365% річних. депозит в Приваті "стандарт"  9,35% річних.
Відчуй різницю.

Ответить
  • X
06.08.23 20:10

Фінанси! Кров економіки... Тридцять років "не помічали", а тут таки вирішили врегулювати. Які ж ви хороші, йдіть "лісом, полем, полем, лісом" і так аж до самого пекла!

Ответить
  • Yana
07.08.23 15:09

Хороший закон, давно було пора приймати таке. На ринку мікрокредитівм багато є над чим ще працювати. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям