Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.08.23
746 0 Печатать

Рекомендовано скасувати чи оптимізувати держрегулювання в будівництві

Майже 75% інструментів держрегулювання в сфері будівництва, якими опікується Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, пропонується скасувати чи оптимізувати. Такі рекомендації ухвалила Міжвідомча робоча група з дерегуляції на засіданні 10 серпня 2023 року.

Наприклад, МРГ рекомендує скасувати надання дозволу на переобладнання і перепланування жилих будинків та приміщень у них, якщо не йдеться про втручання в несучі конструкції та інженерні системи. Нині такі дозволи видають виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

Також рекомендовано скасувати низку інструментів, що стосуються самочинно збудованих об’єктів, право власності на які визнав суд. Натомість, щоб гарантувати законність та безпечність таких будівель, пропонується запровадити вимоги щодо перевірки таких споруд на дотримання будівельних норм ще на стадії судового розгляду.

Окрім того, МРГ пропонувала оптимізувати та осучаснити: 

  • Проектну документацію на будівництво;
  • Декларацію про готовність об’єкта до експлуатації;
  • Сертифікат про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта; 
  • Рішення про присвоєння адреси об’єкту будівництва, об’єкту нерухомого майна;
  • Витяг з містобудівної документації;
  • Кадастрову довідку з містобудівного кадастру та ін.

Втілення рішення полегшить життя, як бізнесу, так і громадянам. Адже сьогодні відповідні дозволи та погодження мають отримувати, як юридичні, так і фізичні особи. Спрощення регуляторного поля в галузі будівництва та житлово-комунального господарства надзвичайно важливе в контексті повоєнної відбудови України.

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності створена рішенням Уряду 13 січня 2023 року. До робочої групи, співголовою якої є Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко, увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби. До роботи МРГ залучені експерти Офісу ефективного регулювання, Центру економічного відновлення, Центру економічної стратегії, EasyBusiness, Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України", USAID/UKAid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

За час роботи МРГ загалом переглянула понад 1000 інструментів.

По материалам Мінекономіки

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям