Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.08.23
1510 0 Печатать

Обов'язки продавця, який реалізує технічно складні побутові товари

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», технічно складні побутові непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, затверджено постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 23.

Це і холодильники, відеокарти, пилососи, квадракоптери, фотокамери та багато інших товарів. Список товарів та їх коди згідно з УКТЗЕД можна переглянути за посиланням.

При купівлі уточнюйте у продавця чи підлягає товар гарантійному обслуговуванні.

Якщо так, то відповідно до постанови КМУ від 11 квітня 2002 р. № 506 продавець зобов'язаний:

  • у присутності   споживача   здійснити   перевірку   споживчих властивостей товару,  наявності експлуатаційних документів, у тому числі гарантійного  талона  та  відривних  талонів  на  гарантійне обслуговування, комплектності товару, зазначеної в експлуатаційних документах;
  • поінформувати споживача про правила користування товаром;
  • заповнити відповідні  розділи   гарантійного   і   відривного талонів на гарантійне обслуговування;
  • видати споживачеві    розрахунковий    документ   (квитанцію, товарний, касовий чек чи інший документ, що засвідчує факт купівлі товару).

Більше подробиць у нашому матеріалі за посиланням.

По материалам Держпродспоживслужба

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям