Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.08.23
687 0 Печатать

Як влада збирається врегулювати ситуацію, пов’язану із недобросовісними практиками фінустанов

Поговоримо про проблему, яка не дає змоги НБУ миттєво реагувати на порушення фінустанов та своєчасно врегульовувати ситуацію на користь клієнтів.

Приклад: ще з липня 2020 року, ставши регулятором, Національний банк виявив на ринку небанківського кредитування усталену практику введення в оману споживачів за допомогою реклами та свідомого приховування важливої інформації. У рекламі зазначалася лише приваблива для споживача відсоткова ставка на рівні 0% чи 0,01%.

Насправді реальна відсоткова ставка могла перевищувати тисячі відсотків річних і ніколи не дорівнювала такому привабливому значенню.

Також були масові випадки, коли фінансові компанії включали в договори споживчого кредитування  такі умови, що ставили споживача у завчасно невигідне становище.

Тож восени 2021 року Національний банк зобов’язав небанківські фінансові установи повністю розкривати інформацію про послугу споживчого кредитування та  вартість кредиту для споживача, зокрема в рекламі.

Національний банк фіксував такі відверто оманливі практики, проте через складну бюрократичну процедуру прибрати їх з ринку вдавалося лише через майже 7 місяців.

Проблема: забюрократизована процедура ухвалення рішень, що сповільнює реакцію НБУ на порушення фінустанов.

Наявна процедура прийняття нормативно-правових актів на ринку небанківських фінансових послуг значно затягує процес прийняття таких необхідних рішень Національним банком та позбавляє регулятора можливості своєчасно реагувати на зловживання учасників ринку небанківських фінансових послуг.

Рішення: Ухвалення законопроєкту № 9422 дасть змогу значно пришвидшити процедуру прийняття рішень Національним банком та оперативно й невідкладно реагувати на недобросовісну практику учасників ринку небанківських фінансових послуг.

Раніше вирішення проблемних питань на небанківському фінансовому ринку могло займати більше 6 місяців, а подекуди – могло тривати роками. У разі підтримання законодавчої ініціативи їх вирішення зможе займати від місяця до лічених днів, залежно від предмета регулювання і необхідної швидкості реакції регулятора.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям