Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.09.23
912 0 Печатать

Нацбанк удосконалює безвиїзний банківський нагляд

Унесено зміни до Положення про здійснення Нацбанком безвиїзного банківського нагляду з метою підвищення ефективності системи внутрішнього контролю та управління ризиками в банках, поліпшення діалогу між учасниками ринку та регулятором у межах ризик-орієнтованого нагляду, у тому числі під час оцінки якості корпоративного управління. 

У Змінах, зокрема, передбачено обов’язок банків повідомляти Національний банк про проведення зборів учасників / засідань колегіальних органів банку та про прийняті ними рішення шляхом надсилання:

  • листа з інформацією в електронній формі - протягом двох робочих днів із дня, наступного за днем проведення зборів учасників / засідань колегіальних органів банку та/або прийняття ними рішень;
  • протоколу зборів учасників / засідань колегіальних органів банку із супровідним листом в електронній формі - наступного робочого дня за днем складення / формування протоколу.

Таке інформування, ураховуючи норми статті 67 Закону України "Про банки і банківську діяльність", стосується виключно надання повідомлень про проведення зборів / засідань та про прийняті рішення на зборах учасників / засіданнях органів управління та комітетів банку, обов’язкове утворення яких передбачено у цьому законі.

З Положення також виключено норми стосовно проведення камеральних перевірок, ураховуючи, що для всіх банків призначено уповноважених службовців Національного банку для здійснення нагляду, що сприятиме вчасному реагуванню на можливі негативні тенденції в діяльності банків та підвищенню ефективності ризик-орієнтованого банківського нагляду.

Зміни до Положення про здійснення Національним банком України безвиїзного банківського нагляду ухвалено постановою Правління НБУ від 16.09.2023 №116, яка набирає чинності з 1 листопада 2023 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям