Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.09.23
3207 0 Печатать

Мінфін оновить Інструкцію про застосування Плану рахунків

Нагадуємо, Мінфін наказом від 12.01.2023 р. № 18 вніс зміни  до  Національних положень (стандартів) бухобліку та передбачив, що НП(С)БО 25 "Спрощена фінансова звітність" не застосовуватиметься підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства. 

Таким чином, юридичні особи - єдинники третьої групи складають фінансову звітність та ведуть бухгалтерський облік відповідно до норм, що застосовуються до підприємств відповідного розміру, незалежно від обраної системи оподаткування.

У зв'язку з цим виникла необхідіність внести зміни до Інструкції про застосування Плану рахунків. 

Проєкт відповідного наказу вже оприлюднено на сайті Мінфіну.

До Інструкції про застосування Плану рахунків буде внесено наступні зміни:

1. Виключити норму, згідно якої підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, , можуть застосовувати спрощений план рахунків.

2. Передбачити, що для бухгалтерського обліку окремих видів запасів, враховуючи їх якісно-технічні характеристики та призначення, підприємство  може застосовувати більш ніж один натуральний вимірник (наприклад тонна/літр, штука/квадратний метр тощо).

3. Уточнити  призначення рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів». Цей рахунок має  застосовуватися для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та знос (накопичену амортизацію) необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Крім того,  буде внесено зміни до  правил застосування спрощеного плану рахунків бухгалтерського обліку:

1. Буде виключено норму щодо застосування цього  плану рахунків підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства.

2. Передбачити, що на рахунку 26 спрощеного плану рахунків буде також вестися облік сільськогосподарської продукції. 

3. Рахунок 96 "Інші витрати" стане рахунком 97. Цей рахунок слід використовувати для обліку та узагальнення інформації про інші витрати операційної діяльності та інші витрати діяльності, а також слід обліковувати належну до сплати за звітний період відповідно до законодавства суму податків і зборів (обов'язкових платежів).

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям