Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.10.23
803 0 Печатать

Нацбанк змінив порядок перевірки додержання законодавства про захист прав споживачів фінпослуг

Національний банк України актуалізував єдиний порядок здійснення нагляду за додержанням надавачами всіх фінансових послуг (банками та небанківськими фінансовими установами), надавачами обмежених платіжних послуг та колекторськими компаніями вимог законодавства України про захист прав споживачів, у тому числі на платіжному ринку.

Актуалізація зумовлена необхідністю:

1) імплементації функцій Національного банку України в частині захисту прав споживачів фінансових платіжних та обмежених платіжних послуг відповідно до Закону України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг”;

2) інтегрування в систему заходів щодо здійснення нагляду за додержанням надавачами фінансових / платіжних послуг законодавства України про захист прав споживачів фінансових послуг, додержанням вимог щодо взаємодії із споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки).

Зазначений актуалізований порядок нагляду визначений у Положенні про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням об’єктами нагляду законодавства України про захист прав споживачів фінансових послуг та обмежених платіжних послуг, вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості, затвердженому постановою Правління Національного банку України від 02 вересня 2022 року № 198 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 28 вересня 2023 року № 118).

Постанова набирає чинності з 30 вересня 2023 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям