Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.10.23
3018 0 Печатать

Українці за кордоном: як подати заяву про прийняття спадщини

Наразі процедура прийняття спадщини, до складу якої входить нерухоме майно, у випадку проживання спадкодавця за межами України врегульовується лише роз’ясненням Верховного Суду, а не ЦК.  Аби заповнити цю прогалину, нардепи зареєстрували проект «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо унормування питання прийняття спадщини, спадкодавець якої перебуває за кордоном» (№10134), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають автори, Верховний Суд у постанові від 13.03.2023 (справа №398/1796/20) вказав, що спадкування права на нерухоме майно, яке знаходиться на території України регулюється правом України. У випадку, коли спадкодавець на час смерті проживав за межами України, і до складу спадщини входять права на нерухоме майно, яке знаходиться на території України, прийняття спадщини відбувається у спосіб звернення спадкоємця з відповідною заявою до компетентного органу, уповноваженого на вчинення нотаріальних дій, за місцем знаходження нерухомого майна, тобто, в Україні.

З огляду на це, пропонується доповнити ст.1269 «Подання заяви про прийняття спадщини» ЦК положеннями, які визначать порядок подання такої заяви українцями, що перебувають за кордоном.

Зокрема, таку заяву можна буде подати нотаріусу або в сільських населених пунктах — уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням нерухомого майна:

а) особисто спадкоємцем;

б) через уповноважену особу за довіреністю на оформлення спадщини;

в) шляхом дистанційного оформлення заяви.

В останньому випадку заява у паперовій формі засвідчуються особистим підписом спадкоємця, справжність якого має бути посвідчена нотаріально або консульською установою, якщо спадкоємець перебуває за межами України, і направляється рекомендованим листом.

Або — в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг. У такому випадку заява засвідчуються електронним підписом спадкоємця, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям