Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.10.23
732 0 Печатать

Інформація про небанківські фінустанови розкриватиметься відповідно до міжнародних стандартів та директив ЄС

Нацбанк фіналізує проєкт розкриття інформації про небанківські фінансові установи відповідно до міжнародних стандартів та директив Європейського Союзу. Відповідні зміни до правил складання та подання звітності, які наберуть чинності з січня 2024 року, презентовано під час онлайн-зустрічі за участю близько 500 представників ринку.

Нові правила розповсюджуватимуться на кредитні спілки, ломбарди, лізингодавців та страхові, фінансові і колекторські компанії. Вони передбачають оновлення окремих форм і показників звітів для подання до Національного банку. Зокрема:

  • для кредитних спілок передбачено подання оборотно-сальдової відомості та даних про договори / операції за кредитами і розміщеними та отриманими коштами, пайові внески членів кредитної спілки, структуру активів та зобов'язань за строками дотримання  фінансових нормативів, розподіл доходу / прибутку тощо;
  • для страхових компаній – даних про активи, статутний капітал та резерви, зобов'язання та забезпечення, субординований борг та позабалансові зобов'язання, рух грошових коштів, показники діяльності зі страхування, розрахунок платоспроможності, дебіторську та кредиторську заборгованість, страхові виплати та заявлені збитки, позики та кредити, значні правочини, кількість договорів та застрахованих, кількість працівників та посередників, коефіцієнти ефективності, операції перестрахування, набуття у власність нерухомого майна тощо;
  • для фінансових компаній, лізингодавців та ломбардів – даних про регуляторний баланс, позабалансові зобов’язання, дебіторську та кредиторську заборгованість, грошові кошти та їх еквіваленти, субординований борг, залучені кошти, структуру інвестицій, укладені договори за видом діяльності, великі ризики тощо.

"Ми фіналізуємо великий проєкт, який передбачає розкриття інформації про небанківські фінансові установи відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності, директив Європейського Союзу та найкращих світових практик, – зазначила директор Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг НБУ Тетяна Мосійчук. – Завдяки новим підходам агреговані звіти будуть змінені на більш структуровані та деталізовані, що дасть змогу поліпшити якість обміну інформацією між ринком та регулятором і посилити інформаційну підтримку учасників ринку".

Учасники ринку подаватимуть звіти за файлами з новими показниками з січня 2024 року. Водночас Національний банк не застосовуватиме заходів впливу за несвоєчасне подання файлів з показниками звітності та/або допущені помилки:

  • до страховиків, фінансових компаній, лізингодавців та ломбардів – під час складання звітності за I квартал 2024 року;
  • до кредитних спілок – щодо звітності зі звітними датами 01 лютого – 01 червня 2024 року за умови подання файлів у повному обсязі до 25 липня 2024 року.

"Якісна звітність є важливим елементом розвитку ринків, підвищення їх прозорості та конкурентоспроможності, а відповідність міжнародним стандартам та найкращим практикам є особливо важливою з огляду на євроінтеграційний вектор розвитку України, – зауважив директор Департаменту статистики та звітності НБУ Юрій Половньов. – Запровадження перехідного періоду дасть змогу ринку здійснити необхідні заходи для формування оновленої звітності та її передавання до Національного банку України".

Нагадаємо, проєкт постанови Правління НБУ "Про затвердження Змін до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України" оприлюднено для громадського обговорення. Зауваження та пропозиції до проєкту можна надати до 23 жовтня 2023 року на електронну адресу: pravila.zvitnist@bank.gov.ua або поштову адресу Національного банку: вул. Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601. Прохання зазначати у зверненні найменування учасника ринку, прізвище, ім’я та телефон контактної особи.

Детальну інформацію про нові правила складання та подання звітності можна переглянути у презентації. Відео зустрічі з ринком – за посиланням.

Довідково

Файли з показниками звітності та електронні документи за IV квартал 2023 року та/або річні документи за 2023 рік, складені на звітну дату 01 січня 2024 року, подаються до Національного банку згідно з чинними вимогами Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затверджених постановою Правління НБУ від 25.11.2021 року №123, тобто без урахування запропонованих змін.

Ураховуючи потребу в часі для налаштування учасниками ринку небанківських фінансових послуг програмного забезпечення для складання звітності відповідно до нових вимог, передбачено умови щодо незастосування до страховиків, фінансових компаній, лізингодавців, ломбардів та кредитних спілок заходів впливу за несвоєчасне подання файлів з показниками звітності, електронних документів та/або допущені помилки під час складання звітності за окремі звітні періоди.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям