Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.12.23
1917 0 Печатать

Виправлення помилок в додатку 1 об'єднаного звіту

Механізм виправлення помилок у додатку 1 (далі – Д1) Об’єднаного звіту після спливу граничного строку його подання залежить від виду помилки.

Умовно помилки в Д1 можна розділити на сумові (помилки в базі та сумах ЄСВ) та несумові помилки (помилки в інших реквізитах Д1).

Крім того, при виправленні несумових помилок потрібно враховувати мету коригування.

Від виду помилки та мети коригування залежить принцип коригування поданого Д1: за допомогою ознаки «0, 1» або коду типу нарахувань (далі — КТН) «2, 3».

Ознака «0, 1». Виправлення несумової помилки: необхідно сформувати та подати Податковий розрахунок з типом «Уточнюючий» за той податковий період, в якому виявлено помилку, та Д1 до нього.

У Д1 потрібно повторити помилковий рядок та в графі 25 «Ознака (0, 1)» проставити ознаку «1» — рядок на вилучення. Далі сформувати ще один рядок з правильною інформацією та в графі 25 проставити ознаку «0» — рядок на додавання. Тобто відбувається заміна помилкового рядка на правильний.

КТН «2, 3». Виправлення сумової помилки:

За допомогою КТН «2, 3» можна виправити будь-яку сумову помилку в Д1, а також додати/видалити рядки без сумових показників, які були пропущені/зайво зазначені в раніше поданому Д1. Причому виправити такі помилки можна:

— варіант 1 — за допомогою Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий», сформованого за той звітний період, в якому допущено помилку. Він міститиме безпосередньо сам Розрахунок та додаток Д1 до нього з коригуючими рядками;

— варіант 2 — у складі Розрахунку за поточний квартал з типом «Звітний».

Незалежно від обраного варіанту, порядок виправлення буде однаковим.

У Д1 формується рядок на працівника, щодо якого допущено помилку, зазначаючи серед іншого у графі 10 — місяць і рік, за який виправляється помилка, а в графі 09:

— КТН «2», якщо донараховується база та/або ЄСВ чи додається рядок, який не було зазначено в поданому Д1;

— КТН «3», якщо зменшується база та/або ЄСВ або потрібно видалити зайвий рядок з раніше поданого Д1.

Зверніть увагу: при зменшенні бази/суми ЄСВ показники в графах 16 — 20 зазначаються без знака «мінус». КТН «3», який говорить про те, що слід зменшити базу та/або ЄСВ в раніше поданому Д1.

Інші графи заповнюються в загальному порядку.

З коригуючого Д1 сумові показники необхідно перенести до розд. І Податкового розрахунку, а саме до граф 4 (4.1 — 4.4.3) — якщо збільшили суму нарахувань з ЄСВ, або ж до граф 6 (6.1 — 6.4.3) — якщо зменшили. Також за потреби розраховуються та заповнюються графи 5, 5.1 з пенею.

Якщо після закінчення періоду для звітування за відповідний квартал необхідно одночасно виправити сумові та несумові помилки, допущені в рядку, сформованому на застраховану особу, то спочатку формується та подається Податковий розрахунок з типом «Уточнюючий», в якому виправляються несумові помилки. Потім проводиться виправлення сумової помилки.

По материалам ГУ Пенсійного фонду у Київській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям