Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.12.23
839 1 Печатать

Кабмін буде оновлювати Перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню)

На офіційному сайті Мінекономіки оприлюднено проєкт постанови КМУ «Про затвердження переліку товарів, що не підлягають обміну (поверненню)». Документом пропонується затвердити перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню). Документ буде узгоджено із нормами Закону України від 10.06.2023 р. № 3153-ІХ «Про захист прав споживачів» (далі - 3153-ІХ) та відповідатиме принципам, підходам та найкращим практикам Європейського Союзу.

Нагадаємо, що Законом № 3153-ІХ встановлено гарантійний строк на будь-який товар – два роки, а вживаного товару – не менше одного року з дня передачі споживачу, а у разі якщо строк служби товару становить менше двох років, гарантійний строк встановлюється на строк служби товару.

Крім того, Законом № 3153-ІХ не передбачено обов’язку суб’єкта господарювання створювати обмінний фонд товарів, які надаються споживачу на час ремонту товарів, та затвердження переліку товарів, з яких він утворюється.

У додатку "Перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню)" до постанови КМУ зазначені наступні позиції:

1. Харчові продукти

2. Лікарські засоби

3. Засоби особистої гігієни, косметична продукція (у тому числі парфумерна), мийні засоби без упаковки, яка перешкоджає вільному доступу до таких товарів

4. Товари, нарізані або розкроєні під розмір, визначений споживачем

5. Ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння

6. Тютюн, тютюнові вироби, трав’яні вироби для куріння, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронні сигарети, заправні контейнери та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, мундштуки, люльки, сигаретний папір, фільтри, що використовуються для вживання тютюнових виробів.

Також пропонується визнати такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 19.03.1994 р. № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів», що відповідатиме принципам, підходам та найкращим практикам Європейського Союзу.

У тексті проєкту постанови зазначено, що вона набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом № 3153-ІХ, але не раніше дня її опублікування.

Зауваження та пропозиції до проекту постанови приймаються впродовж 14 днів з дати оприлюднення проекту на адресу:

Міністерство економіки України 01008, Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або на адресу електронної пошти: zavoriska@me.gov.ua

Додаткові матеріали

По материалам Мінекономіки

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
28.12.23 10:29

А вот как раз КАБМИНУ больше делать нечего и чем заниматься.... 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям