Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.02.24
2265 0 Печатать

Що з обліком ПДВ, якщо митна декларація визнана недійсною

Як в обліку з ПДВ відображаються операції з експорту товару, якщо митна декларація визнана недійсною у зв’язку з тим, що товари не перетнули кордон України протягом 180 днів?

На дату оформлення митної декларації платник податку зобов’язаний скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за операцією з вивезення товарів за межі митної території України. Така операція відображається у рядку 2.1 колонки A розділу I декларації за відповідний звітний (податковий) період.

Якщо надалі така митна декларація визнається митним органом недійсною у зв’язку з тим, що товари не перетнули державний кордон України протягом 180 днів (тобто фактично операція з вивезення товарів за межі митної території України не відбулася), то платнику необхідно скласти та зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до такої податкової накладної, яким вивести в нуль її показники. 

Крім того, платник повинен зменшити обсяг операцій з вивезення товарів за межі митної території України, який був відображений на підставі такої митної декларації у декларації за відповідний звітний (податковий) період, шляхом подання уточнюючого розрахунку до такої декларації.

Згідно з підпунктом «г» пункту 185.1  ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку з вивезення товарів за межі митної території України.

Відповідно до підпункту 195.1.1  ПКУ операції з вивезення товарів за межі митної території України оподатковуються за нульовою ставкою. Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України.

Згідно із пунктом 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

Згідно з пунктом 201.1 статті 201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону України від 05.10.2017 р. № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.

Обсяги операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що оподатковуються за нульовою ставкою відповідно до вимог підпункту 195.1.1 пункту 195.1 та пункту 195.2 ПКУ, відображаються у рядку 2.1 розділу I «Податкові зобов’язання» податкової декларації з ПДВ (підпункт 3 пункту 3 розділу V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Відповідно до частини шостої статті 269 МКУ якщо товари, транспортні засоби комерційного призначення, оформлені за декларацією для вивезення за межі митної території України, не перетнули державний кордон України протягом 180 днів, митний орган визнає цю митну декларацію недійсною. Зазначений строк може бути зменшений за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи.

Пунктом 192.1 ПКУ визначено, що у разі якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Згідно з пунктом 50.1 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

По материалам ГУ ДПС у Запорізькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям