Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.02.24
711 0 Печатать

Зменшити відсоток відмов для замовників будівництва. У ЄДЕССБ з’явився новий функціонал

В Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) оновили функціонал, за допомогою якого працівники центрів надання адмінпослуг (ЦНАП) вносять в ЄДЕССБ інформацію про початок будівельних робіт та декларації про готовність об’єктів до експлуатації.

Нова опція дозволить фахівцям ЦНАПів вносити звернення замовників будівництва навіть тоді, коли виявили певні похибки на кшталт не наданих відомостей, які необхідні для заповнення документа, або коли за результатами перевірки е-система виявила помилки, що унеможливлюють внесення відомостей: неприпустимий клас наслідків, відсутнє затвердження проєктної документації тощо. 

«Коли проблему виявили, працівник ЦНАПу зможе сформувати протокол про її причини, а після цього допомогти її усунути. Раніше при цьому потрібно було повідомляти органи державного архітектурно-будівельного контролю, тепер – ні. Сама система, завдяки можливості виправити помилку через оновлений функціонал, економитиме час замовників будівництва», – пояснила суть оновлення голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, зараз серед найпоширеніших проблем при внесенні інформації в ЄДЕССБ через ЦНАПи є ситуації, коли:

  •  замовник будівництва не надає відомості, необхідні для заповнення форми документа: РНОКПП, відомості про адресу об’єкта будівництва, реквізити, обов’язкові для заповнення тощо;
  •  при перевірці відомостей в ЄДЕССБ виявлено помилки, що унеможливлюють внесення відомостей до е-системи. Наприклад, неприпустимий клас наслідків, неприпустимий вид робіт, відсутнє затвердження проєктної документації тощо.

Оновлений функціонал дасть змогу замовникам будівництва оперативніше взаємодіяти з ЄДЕССБ через ЦНАПи, що своєю чергою підвищить якість та швидкість наданих послуг і що важливо – зменшить відсоток відмов по документах.

Загалом, робота Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва має, за словами Шуляк, антикорупційний ефект у розмірі 1,5 млрд гривень на рік. Саме стільки економить держава завдяки цифровізації сфери будівництва, адже менше чиновників означає менше хабарів, які вони можуть отримати.

«ЄДЕССБ, запущена 3 роки назад – один з успішних прикладів цифрової трансформації і наш крок у напрямку тотальної цифровізації, яка своєю чергою матиме потужний антикорупційний ефект, який ми поступово бачимо», – підсумувала Олена Шуляк.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2023 року в ЄДЕССБ запрацював оновлений функціонал публікації відомостей про кошторисну документацію щодо об’єктів, які будуються за державні чи публічні кошти. Це дає змогу бачити, скільки і на що витрачається, і виявляти будь-які факти махінації чи недоцільного витрачання коштів.

По материалам Політична партія «Слуга Народу»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям