Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.02.24
7632 12 Печатать

Гетманцев хоче відродити прогресивну шкалу оподаткування фізосіб: коли чекати

9 лютого відбулась зустріч Податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації з Данилом Гетманцевим, Головою Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, для обговорення актуальних для бізнесу податкових питань.

Реформування системи оподаткування персональних доходів. Прогресивна шкала ПДФО. Оподаткування домогосподарств

На переконання пана Гетманцева, прогресивна шкала оподаткування – це економічно обґрунтований підхід, що відповідає практиці європейських країн, та був відображений у Національній стратегії доходів до 2030 року. Водночас застосування прогресивної шкали ускладнює адміністрування та вимагає загального декларування. До того ж, обговорювати це питання варто в контексті ширшого реформування системи оподаткування доходів та після завершення першого етапу НСД (який охоплює 2024-25 рік): реформування фіскальних органів, підвищення якості адміністрування та довіри платників. Перед змінами системи оподаткування мають відбутися зміни в контексті диджиталізації та підвищення довіри до податкових органів. Наразі, як повідомив пан Гетманцев, зарано обговорювати рівень ставок та градації шкали, до цього питання законодавці повернуться пізніше. Ймовірно після війни.

Питання оподаткування домогосподарств найближчим часом не буде розглядатись, адже така концепція суперечить нашим зобов’язанням перед міжнародними партнерами. У законопроєкті №10166 про оподаткування самозайнятих осіб також поки мало шансів для подальшого руху з тієї ж причини, адже цей проект передбачає надання певних пільг і буде розглянутий в контексті реформи оподаткування доходів. Тож в цьому році немає перспектив для його прийняття.

Законопроєкти №10168-2 та №10169-2

Наразі триває підготовка законопроєктів №10168-2 та №10169-2 (вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів) до другого читання. Як повідомив пан Гетманцев, система електронного адміністрування ПДВ відслідковуватиме походження товарів для цілей здійснення експорту. Водночас було вирішено відмовитися від прив’язки відшкодування ПДВ до факту повернення валютної виручки. Однак, це питання ще дискутується нарівні КМ. Водночас пан Гетманцев вказав на майбутнє доопрацювання питань, пов’язаних із форвардними контрактами та подальше залучення бізнесу до обговорень фінальних пропозицій.

Законопроєкт №10346

Бізнес озвучив стурбованість певними нормами законопроєкту, зокрема підставами для анулювання ліцензії. У компаній є перестороги, що внесення таких підстав як встановлення контролюючими органами факту відсутності ліцензіата за місцезнаходженням, недопуску до перевірки, продажу алкоголю за відсутності акцизної марки на 1 пляшці / з порваною акцизною маркою на 1 пляшці, може потенційно бути використано для тиску на бізнес.

Законопроєкт №8137 про КІК

Данило Гетманцев погодився з необхідністю перенесення терміну подання податкової звітності за 2023 рік по КІК на 2025 рік. У зв’язку з наближенням терміну подання податкової звітності по КІК (для юридичних осіб – контролерів до 1 березня 2024 року, а для фізичних осіб – контролерів до 1 травня 2024 року), а при цьому деякі положення Проєкту Закону №8137 досі не погоджені Міністерством фінансів – необхідно знайти можливість законодавчо врегулювати цю проблему в найкоротший термін.

Закон № 3173-ІХ 

Також було домовлено, що Данило Гетманцев звернеться до відповідних органів щодо причин невиконання строків підготовки проектів актів та виконання інших завдань, необхідних для забезпечення реалізації Закону України від 29 червня 2023 р. № 3173-ІХ  “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах”. Зокрема йдеться про вимоги до технічного обладнання, які повинні бути опубліковані завчасно. Оскільки це обладнання потрібно завозити з-за кордону, пройти його сертифікацію, атестацію – а це строки, налаштування спеціалістами, яких нема в Україні і т.д.

Дякуємо Данилу Гетманцеву та його команді за зустріч та можливість постійного діалогу!

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лариса
13.02.24 02:43

Кінчайте, батьку, торгувати, бо вже нема чим здачу давати!!

Ответить
  • Лилия
13.02.24 09:02

одні матюки.. ВОНО завжди щось хоче

Ответить
  • Вячеслав
13.02.24 09:03

ПКУ уже больше десятка лет. Сотня стран для перенятия опыта. При таких входящих данных даже панда смогла бы создать вылизанную, понятную и принимаемую обществом налоговую систему.

Ответить
  • БухгалтериЯ
13.02.24 12:42

Вячеслав, ему зачем понятная и прозрачная? А "порешать"? (((

Ответить
  • Наталія
13.02.24 09:38

Вячеслав, це не є завданням. Що Ви чекаєте від людини, яка має марксиськи погляди на економіку?

Ответить
  • Ен
13.02.24 10:57

Володар народу майя колись відповів європейцям щодо своєї влади: "Якщо народу майя не буде чим зайнятися, то по моєму слову він перенесе цю гору на інший берег океану".

Ответить
  • Тетяна
13.02.24 12:05

Вже не має сил читати таку маячню ,а тим паче виконувачи їх недолугі забаганки.Хай залишать ПКУ у спокої. Таке враження, що вони у теніс грають податковим законодавством. М"яч туди, м"яч сюди і ніякої відповідальності за свої дії. Кращє іх зарплати перераховувати на воєння потреби, а вони хай беруть безстрокову відпустку  за свій рахунок і тихо вдома мовчать.

Ответить
  • Лариса
14.02.24 12:12

Тетяна, згодна! Краще зайнялись би тим, що раз і назавжди відкорегували деякі законодавчі норми, а не придумували знову і знову велосипед без педалів.

Ответить
  • БухгалтериЯ
13.02.24 12:44

Сил нет читать новости, которые начинаются фразой "Гетманцев хоче..."

Ответить
  • Шурик
14.02.24 08:25

Как там Депардьё к путину бежал от французких налогов, 60% на богатых. 
Бедные в Европе не плотят налогов. Хоть мы и терпеть не можем это гетьманцевское создание, прогресивная шкала налога на доход должна быть.

Ответить
  • Лариса
14.02.24 12:14

Шурик, в принципі я згодна, тим паче це вже було колись. Просто мені цікаво, чи не буде якась велетенська сумма взагалі не оподатковуватись (по аналогії з ЄСВ - максимальна база).

Ответить
  • Стартер
14.02.24 19:48

Коли хочеться зробити щось значуще,то лінива людина вибирає зробити щось масштабне,і не важливо, потрібно воно комусь.
Так і тут,з паном Гетьманцевим: він то, хотів би буди справжніми "слугою" ,але є нюанси.
Наприклад, зараз,як ми знаємо,в Україні воєнний стан,і багато автомобілів в цивільних виходить з ладу а тим більше згорає від обстрілів. А отже, країна транспорт не виготовляє,але і на імпорт таке оподаткування,ніби в Україні цей товар виготовили.
І таких моментів дуже багато.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям