Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.02.24
8666 0 Печатать

З 1 березня наберуть чинності чергові зміни до ПКУ

Нагадаємо, Законом України «Про Митний тариф України» від 19.10.2022 р. № 2697 (далі – Закон № 2697) встановлено нову редакцію номенклатури Митного тарифу України, в основу якого покладено нову версію УКТ ЗЕД, побудовану на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2022 року і Комбінованої номенклатури Європейського Союзу 2022 року, які  застосовуються з 1 січня 2023 року.

Водночас визнано таким, що з 1 січня 2023 року  втратив чинність, Закон України від 04.06.2020 р. № 674-ІХ «Про Митний тариф України» (далі – Закон № 674).

Окремі положення ПКУ містили коди товарів згідно з УКТ ЗЕД версії 2017 року та відповідно потребували змін.

Тому було прийнято Закон України від 16.01.2024 р. № 3553-ІХ, яким усувається невідповідність у кодуванні товарів, у тому числі підакцизних, та спрощується адміністрування ПДВ, акцизного податку,  податку на прибуток підприємств та податку на доходи фізичних осіб. 8 лютого 2024 року Закон було підписано Президентом України.

Закон № 3553-ІХ передбачає зміни до ПКУ щодо:

► внесення технічних правок щодо заміни поняття «основні фонди» поняттям «основні засоби»;

► виключення із переліку ставок з податку на прибуток підприємств, які застосовуються до доходів нерезидентів, ставки 20%, яка застосовувалася до доходів нерезидентів за виробництво та/або розповсюдження реклами, у зв’язку із 2 виключенням з ПКУ положення щодо оподаткування таких доходів.

Відповідні зміни внесено Законом України від 03.06.2021 р. № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» та набули чинності з липня 2021 року;

► заміни поняття «статутний фонд» поняттям «статутний капітал»;

► приведення термінології у відповідність із законодавством про реабілітацію у сфері охорони здоров’я щодо заміни слів «реабілітаційна установа» словами «реабілітаційний заклад» задля зрозумілого та однозначного трактування норм права.

Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування. Документ опубліковано в офіційному виданні "Голос України" від 13.02.2024 р. № 4.

Таким чином, Закон № 3553-ІХ набирає чинності з 1 березня 2024 року.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям