Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.04.24
1104 0 Печатать

Уточнено порядок обміну е-документами з контролюючими органами

Наказом Мінфіну від 18.03.2024 р. № 133 вніс зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Наказ приводить положення Порядку у відповідність до Закону України від 01.12.2022 р. № 2801-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації» (далі – Закон).

Змінами, зокрема, уточнено, що у разі створення електронного документа з використанням більш як одного електронного підпису та/або більш як однієї електронної печатки його створення завершується накладанням електронного підпису або електронної печатки останнім підписувачем чи створювачем електронної печатки відповідно до технології створення такого електронного документа.

Автоматизована перевірка електронного документа включає:

  • підтвердження дійсності кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності), що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки, за умов, встановлених Законом України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги»;
  • перевірку обов’язковості та послідовності накладання на електронний документ кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності), що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки підписувачів, у встановленому порядку.

Щодо порядку набуття статусу СЕД уточнено, що керівник зобов’язаний для надання кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису на електронні документи при їх передачі до контролюючого органу використовувати особистий ключ, кваліфікований сертифікат якого надано керівником до контролюючого органу першим будь-яким електронним документом або повідомленням про надання інформації щодо кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису.

У тексті наказу № 133 зазначено, що він набере чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. На день підготовки матеріалу документ офіційно не опублікований.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям