Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.07.24
768 0 Печатать

Яким чином донараховані суми податкових зобов’язань за результатами перевірок відображаються в податковій звітності з податку на прибуток?

Якщо контролюючим органом здійснено перевірку за звітний (податковий) період поточного року і за такий період донараховано податкове зобов’язання з податку на прибуток та прийнято податкове повідомлення – рішення, яке є узгодженим та не оскаржується платником податків, узгоджені суми донарахованого податку та штрафних (фінансових) санкцій нараховані в інтегрованій картці платника податків та сплачені платником до бюджету на підставі податкового повідомлення – рішення, а термін подання Декларації за наступний звітний (податковий) період у межах поточного звітного року не настав, результати перевірки впливають на показник фінансового результату до оподаткування за наступний звітний (податковий) період поточного року, оскільки Декларація розраховується наростаючим підсумком.

При цьому, показники декларації заповнюються у наступному порядку:

♦ у рядках 1 «Дохід від будь-якої діяльності» та 2 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності» зазначаються дані згідно з даними бухгалтерського обліку. Тобто з урахуванням результатів документальної перевірки, які вплинули на показники фінансової звітності;

♦ показник рядку 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності» декларації відповідно враховується при визначенні об'єкта оподаткування у рядку 04 «Об'єкт оподаткування» декларації (а отже і впливає на обчислення податку на прибуток за поточний звітний період).

♦ у рядку 19 Декларації відображається податок на прибуток, нарахований за результатами останнього податкового періоду (різниця показників: р. 17 – р. 18 декларації).

Просто відобразивши результати перевірки у фінансовій звітності, платнику податків доведеться знову сплатити з донарахованої суми податок на прибуток (хоча його і так було вже нараховано в інтегрованій картці платника податку на підставі повідомлення-рішення податківців і сплачено платником податку).

З метою уникнення подвійного нарахування податку на прибуток за декларацією, в якій для визначення фінансового результату до оподаткування було враховано результати документальної перевірки, доцільно:

► рядок 18 декларації за звітний період збільшити на донараховану за результатами документальної перевірки суму податку (тобто показати суму такого донарахування як ПЗ за попередній звітний період);

► разом з декларацією подати доповнення до неї, передбачене п. 46.4 ПКУ. Таке доповнення складається за довільною формою, з поясненнями складових для розрахунку відповідних показників декларації та із зазначенням суми донарахованого за результатами документальної перевірки податку на прибуток, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в декларації.

По материалам Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям