Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.06.24
1193 2 Печатать

Перелік білого та пухнастого бізнесу регулярно переглядатимуть

Народний депутат Ніна Южаніна наголошує, що ті, хто в «клубі білого бізнесу», будуть включені до Переліку, який переглядатиметься щоквартально.

Перелік буде оприлюднюватись на сайті ДПС, але платник може подати заяву про відмову від публікації його даних.

Отже, які преференції отримають платники «клубу білого бізнесу»?

"Обраним платникам присвоять статус платника з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства та щодо них:

1. Не будуть розпочинати:

► документальні планові перевірки, крім перевірок підакцизної продукції, грального бізнесу та фінансових послуг;

►фактичні перевірки з питань ліцензування діяльності зі зберігання пального виключно для потреб споживання та/або промислової переробки;

документальні позапланові перевірки, крім перевірок:

▪️ що проводяться виключно на звернення платника податків;

▪️ що проводяться, зокрема, у разі ненадання протягом 15 робочих днів пояснень на запит податкової, неподання звітності з трансфертного ціноутворення, щодо припинення платника, бюджетного відшкодування ПДВ, КІК;

▪️ платників податків, щодо яких отримано податкову інформацію про порушення платником податків граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;

▪️ платників податків, які здійснюють діяльність у сфері підакцизної продукції, грального бізнесу та фінансових послуг.

2. Скоротять строки проведення для камеральної (до 5 робочих днів) та документальної перевірок (до 10 робочих днів) для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ.

3. Протягом 15 календарних днів надаватимуть індивідуальні податкові консультації.

4. Платник податків отримає свого персонального комплаєнс-менеджера (закріпленого податкового інспектора).

5. Протягом 5 днів платник податків на свій запит отримає інформацію про податкові ризики у діяльності платника податків, а також консультацію щодо усунення таких ризиків.

6. Запровадження автоматичного бронювання  «білими» платниками податків військовозобов’язаних працівників в обсязі не більше 25 відсотків (у вигляді рекомендацій Кабміну).

Такі переваги одних платників податків над іншими.", - пише нардеп.

Нагадаємо, про критерии белого бизнеса ми писали за посиланням.

Також Н. Южаніна додає наступні тези.

"Вирішила повідомити про ще одну норму в проєкті закону № 11084. Бо на поділі бізнесу на «білий» і «не такий вже білий» не завершилось.

Поділ продовжується від виглядом підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Отже, не буде включатись до загального місячного/річного оподатковуваного доходу платника податку вартість умовної оренди житла у сумі 2-х МЗП на 01 січня звітного року (у 2024 році - 14200 грн), наданого ВПО  у безоплатне користування роботодавцем,  який є виконавцем/співвиконавцем державних оборонних контрактів, за умови, що таке житло розташоване на території України та було придбане, споруджене або орендоване роботодавцем під час воєнного стану. 

Але якщо ВПО працює в іншому секторі економіки – таких пільг вже немає і такий дохід для ВПО є додатковим благом та підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором.

І це при тому, що скрізь чуємо про заяви влади про підтримку економіки і бізнесу.

Нагадаю, що, за даними Мінсоцполітики, у кінці 2023 року було зареєстровано 4,9 млн ВПО.

Тож розуміємо, яка соціально чутлива норма закладена в цьому законі, крім того, як поділили бізнес.", - повідомила нардеп.

По материалам Ніна Южаніна, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Angry accountant
14.06.24 13:18

Сам факт поділу бізнесу в Україні на білий та кольоровий вже відвертає бажання працювати в цій країні(((( Наступний крок поділ людей на правильний і "бракованих" (хоча десь я вже це чула)

Ответить
  • The end
14.06.24 13:25

За наведение "пухнастости" платить ежемесячно, или перед пересмотром?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям