Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.06.24
10789 1 Печатать

Рада ухвалила Закон про перезавантаження БЕБ

18 червня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт від 29.01.2024 р. № 10439 про перезавантаження Бюро економічної безпеки.

Варто зауважити, що Європейська Бізнес Асоціація послідовно і наполегливо заявляла про необхідність чесного перезавантаження Бюро економічної безпеки. Тож спільнота вітає прийняття даного документу, оскільки пропозиції бізнесу в ньому було враховано.

Зокрема, йдеться про такі важливі положення:

  • обрання претендентів на посаду керівника Бюро економічної безпеки конкурсною комісією відбуватиметься за участі, зокрема, міжнародних експертів;
  • усі працівники Бюро економічної безпеки підлягатимуть переатестації – за чіткою процедурою з чіткими запобіжниками;
  • міжнародних експертів (як і представників громадських організацій від бізнесу) також буде включено до конкурсних комісії з обрання нових та переатестації всіх поточних співробітників БЕБ;
  • посилено аналітичної функції Бюро шляхом надання безоплатного доступу для БЕБ до існуючих державних інформаційних систем тощо;

Так,  спільнота бізнесу неодноразово акцентувала, що важливі процедури та склад Бюро не можуть створюватися та формуватись однооосібно чи виключно за рішенням нового директора, потрібні запобіжники від можливих помилкових одноосібних чи упереджених рішень, важливим є обмеження доступу до посад у БЕБ осіб, які мають сумнівну репутацію тощо – аби орган мав дійсно аналітичну функцію, метою якого буде боротьба з тіньовим сектором, нелегальним бізнесом тощо, а не вчинення фіскального тиску на прозорий бізнес.

Тому, ЕВА щиро дякує народним депутатам, зокрема, і представникам Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики – Данилу Гетманцеву та особливо Ярославу Железняку, що в тексті законопроєкту думка бізнесу була врахована. Безумовно, документ не є ідеальним, водночас, якщо закладені ідеї на папері буде запроваджено на практиці, то, сподіваємось, орган вдасться повноцінно та ефективно.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
21.06.24 09:40

опять меняют кровати....

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям