Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.06.24
569 0 Печатать

Щодо фіскалізації вендингових автоматів

На сьогоднішній день в Україні вендингові автомати стали невід’ємною частиною побуту та бізнесу, вони надають можливість придбати товари і послуги швидко та без черг.

Однак, власники вендингових автоматів повинні враховувати всі обов’язки, встановлені законодавством щодо ведення такої господарської діяльності.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) автомат з продажу товарів (послуг) – РРО, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості та створює контрольну стрічку в електронному вигляді.

На сьогодні Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій містить декілька моделей РРО (вбудованих електронних контрольно-касових реєстраторів) від різних виробників, для яких передбачено сферу застосування – використання в автоматах з продажу товарів (послуг).

Звертаємо увагу, що інтеграція програмних РРО та автоматів із штучного продажу товарів була запропонована (представлена) на ринку України ще з 2021 року.

Так, за результатами робочих зустрічей ДПС з представниками бізнесу у сфері вендингових автоматів щодо необхідності використання при проведенні розрахунків належним чином зареєстрованих РРО/ПРРО на вендинговому обладнанні, проведених у 2023 році, суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі товарами та наданні послуг із використанням вендингового обладнання на початок 2024 року було зареєстровано лише близько 2 тис. РРО/ПРРО.

Водночас після вжиття заходів органами ДПС протягом І кварталу 2024 року відбулося збільшення кількості фіскалізованих автоматів з продажу товарів (послуг) платниками податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі товарами (послугами), та станом на 01.06.2024 р. їх кількість вже становить більше 6 тисяч РРО/ПРРО.

У зв’язку з наведеним ДПС звертає увагу всіх платників податків, що добровільне виконання вимог законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема Закону № 265, не тільки вбереже суб’єктів господарювання від перевірок та додаткових витрат у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а й є обов’язком кожного свідомого громадянина з метою належного та своєчасного фінансування державою військових та соціальних напрямів.

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям