Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.06.24
214 0 Печатать

В Україні буде створена єдина онлайн система забезпечення хімічної безпеки

Кабінет Міністрів України схвалив Порядок створення та функціонування Інформаційної системи забезпечення хімічної безпеки. Платформу запустять як частину ЕкоСистеми.

Інформаційна система включатиме адміністративні послуги для бізнесу та відкриті реєстри для громадян. 

Зокрема, підприємства зможуть онлайн:

  • подати документи на реєстрацію хімічної речовини;
  • оформити дозвіл на використання отруйних та особливо небезпечних хімічних речовин, які виводяться з ринку; 
  • подати повідомлення про використання альтернативної назви хімічної речовини;
  • подати повідомлення про класифікацію небезпечності хімічної продукції. 

Відкритою та доступною для кожного стане інформація про: 

  • хімічну продукцію, її обсяги надання на ринок та небезпечні властивості; 
  • потенційні ризики, пов’язані з використанням хімічних речовин, та заходи безпеки; 
  • виробників, імпортерів, постачальників хімічної продукції;
  • хімічні інциденти та виявлені загрози хімічній безпеці.

“Повна цифровізація процесів – єдиний можливий шлях контролю за обігом небезпечних хімічних речовин в Україні. Це дозволить розвивати ринок хімічної продукції саме так, як він працює у ЄС. Ми прагнемо до повної відкритості та прозорості. Ми продовжуємо впроваджувати європейські стандарти та будувати якісно нову систему хімічної безпеки в країні, яка повністю відповідатиме сучасним цивілізованим підходам”, – зазначив Міністр Руслан Стрілець.

Нагадаємо, у грудні 2022 року в Україні був прийнятий Закон “Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією”. Це рамковий євроінтеграційний документ, що дозволить Україні виконати частину євроінтеграційних зобов’язань, а також подбати про захист українців і довкілля.

Закон є базисом для побудови національної системи управління хімічними речовинами за європейським зразком. Він створив підґрунтя для подальших кроків – імплементації двох основних технічних регламентів ЄС – CLP та REACH. 

Норми Регламенту CLP вже імплементовано в українське регуляторне поле – 10 травня Уряд затвердив Технічний регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції. 

Для імплементації REACH Міндовкілля розробило проєкт Технічного регламенту щодо безпечності хімічної продукції, який вже подано на розгляд Уряду. 

Документи було розроблено за підтримки OSCE projects in Ukraine / Проєкти ОБСЄ в Україні в межах проєкту “Екологічний моніторинг війни проти України та стратегія відновлення”.

По материалам Міндовкілля

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям