Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.07.24
1705 1 Печатать

Розширення бази оподаткування та підвищення ставок: плани Уряду у податковій політиці

Народний депутат Ніна Южаніна, висловила свою думку щодо норм Бюджетної декларації на 2025—2027 роки, затвердженої постановою КМУ від 28.06.2024 р. № 751.

Нардеп зауважує, що у податковій політиці декларація передбачає продовження  «утримання від запровадження будь-яких податкових та адміністративних заходів, які можуть негативно вплинути на базу податкових надходжень».

Також зазначається, що одним із пріоритетів податкової політики в короткостроковій перспективі стане розширення поточної бази оподаткування військовим збором, в тому числі перегляд розміру збору, кола його платників, бази та об’єктів оподаткування.

Протягом 2025—2027 років буде впроваджено такі заходи з Національної стратегії доходів до 2030 року:

♦ перегляд режимів інвестиційного стимулювання з метою скасування пільг з податку на прибуток підприємств, натомість запровадження норм щодо миттєвої амортизації;

♦ поступове наближення ставок акцизного податку на тютюнові вироби та пальне до рівня, передбаченого директивами ЄС, приведення податкових пільг та знижених ставок ПДВ у відповідність з вимогами директив ЄС;

♦ приведення положень національного законодавства у відповідність з вимогами законодавства ЄС в частині протидії ухиленню від сплати податків та корпоративного податку; 

♦ запровадження акцизного податку на підсолоджені цукром напої;

♦ надання додаткових повноважень органам місцевого самоврядування в частині адміністрування місцевих податків і зборів;

♦ запровадження єдиного підходу до застосування податкових стимулів.

У митній політиці пріоритетів на найближчі 3 роки значно менше, всі вони – також із Національної стратегії доходів до 2030 року:
 
Буде впроваджено заходи щодо:

► гармонізації митного законодавства України із законодавством ЄС;

► посилення антикорупційних заходів та підвищення довіри до митних органів;

► підтримки та співпраці з бізнесом;

► розвитку міжнародного митного співробітництва;

► інституційного розвитку митних органів;

► розвитку IT та забезпечення технічними засобами митного контролю.

Щодо проєкту закону 6490-д, прийнятого в першому читанні, мови немає, але  в зобов’язаннях перед кредиторами вказаний даний проєкт.

На фото – що дадуть (скільки грошей принесуть) заходи, включені в доходи державного та місцевих бюджетів на 2025—2027 роки.

Також під час розроблення прогнозу доходів бюджету на середньостроковий період враховано такі норми законодавства:

  • спрямування «військового» ПДФО в розмірі 75% на відповідній території України та в розмірі 40% — на території м. Києва до спеціального фонду державного бюджету; 
  • поквартальне нарахування та сплата податку на прибуток банків за ставкою 25%; 
  • збереження розподілу акцизного податку з пального між державним та місцевими бюджетами, а саме — зарахування 13,44% такого податку до бюджетів територіальних громад; 
  •  застосування диференційованих ставок рентної плати на природний газ із збереженням ставок на нафту і газовий конденсат; 
  •  зарахування 95% рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (природного газу, нафти та газового конденсату) до державного бюджету та 5% до місцевих бюджетів за місцем видобутку корисних копалин. 

Прогнозується збільшення у 2025 році сум прибутку, який Національний банк перераховує до державного бюджету, до 34,4 млрд грн (на 16,7 млрд грн більше від показника, затвердженого в бюджеті2024 року) з подальшим поступовим збільшення таких сум у 2026 році до 36,3 млрд грн та в 2027 році — до 58,9 млрд грн.

І де в документі «зашито» підвищення податків (крім військового збору, про який я писала в одному з попередніх дописів): «Водночас для стабільного та безперервного фінансування першочергових потреб у сфері безпеки та оборони держави від збройної агресії необхідним є розроблення додаткового пакета заходів на 2025—2027 роки з огляду на пріоритетні завдання податкової політики на відповідні роки, які б забезпечили державні фінанси ресурсом в обсязіблизько 340 млрд. гривень щороку».

По материалам Ніна Южаніна, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • БабаЯгапроти
02.07.24 12:38

з таким відключенням світла, скоро і єдиний податок нічим буде платить. а тут ціле підвищення

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям