Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.07.24
372 0 Печатать

Хто може стати “муніципальною нянею”

А чи знали ви, що українські родини можуть офіційно наймати няню для дітини, а держава відшкодує кошти на оплату її праці? 

Розмір відшкодування становить 100 % мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленої станом на 1 січня відповідного року,  за одну годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць. Розмір мінімальної заробітної плати на 2024 рік — 7 100 грн. Важливо враховувати, що 7 100 грн — це відшкодування на здійснення догляду за однією дитиною. Якщо “муніципальна няня” доглядає за 3-ма дітьми, сума відшкодування становить 21 300 грн (граничний розмір при повній завантаженості, якщо кількість робочих годин менше, то і сума відшкодування буде менша)

Хочемо звернути увагу на те, що послуга «муніципальна няня» – це не тільки можливість для родини забезпечити дитині няню та отримати необхідний час на власні потреби, на додатковий заробіток, на емоційне чи фізичне відновлення тощо.

Це ще й можливість для людини, яка потребує роботи, отримати цю роботу поблизу дома або навіть у своєму під'їзді.

Хто може стати “муніципальною нянею”? 

Щоб стати “муніципальною нянею”, потрібно бути або зареєструватися як фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91). Тоді ви зможете доглядати одночасно до 3-х дітей, з однієї чи різних сімей. 

Ви зможете їх доглядати у себе вдома (за своєю адресою) або ж за однією з адрес проживання дітей, це визначається за письмовою згодою батьків всіх дітей. 

Якщо ж ви вважаєте, що зможете якісно доглядати більше ніж троє дітей,  необхідно буде зареєструватися вже як юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10). Це дасть можливість організувати догляд  6-ти дітей, вони можуть бути як з однієї, так і  різних сімей. Наприклад, діти з вашого будинку, поруч з яким – через війну – не працюють дитячі садочки. Але звертаємо увагу, що  за 6-ма дітьми обов'язково мають наглядати двоє працівників. Тобто вам знадобиться напарник чи напарниця.

По материалам Міністерство соціальної політики

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям